Τρισάγιο στην Άρτα για τον Μακαριστό Πισιδίας Σωτήριο

  • Dogma
πισιδίας

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 εξεδήμησε προς Κύριον Αρτινός Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ετέλεσε αυθημερόν, στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου -Αγίου Μερκουρίου, στο Επισκοπείο Άρτης, Νεκρώσιμο Τρισάγιο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Ιεράρχου, ο οποίος γεννήθηκε στην Άρτα το 1929. Φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1951.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1956. Υπηρέτησε σαν Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης. Το 1960 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Κατά τα έτη 1965-1968 υπηρέτησε ως στρατιωτικός Ιεροκήρυκας. Στη συνέχεια διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέχρι τον Δεκέμβριο 1973. Τον Νοέμβριο του 1975 διορίσθηκε (με απόσπαση) Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σεούλ, και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Άπω Ανατολής. Εργάστηκε για την αναδιοργάνωση της εκεί Ορθόδοξης Ιεραποστολής και της Ορθοδόξης Κοινότητας και μερίμνησε για την επέκταση της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και σε άλλες περιοχές της Νότιας Κορέας.

Το 1982 διορίσθηκε Διευθυντής του Θεολογικού Σεμιναρίου «Ἅγιος Νικόλαος» Σεούλ και το 1986 Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Οργανισμού (που συστήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο) και το οποίο αναγνωρίστηκε από τις Κορεατικές αρχές με την επωνυμία Orthodox Eastern Mission. Το 1993 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ζήλων. Το 1995 διορίσθηκε Προϊστάμενος του νεοσύστατου ιεραποστολικού Ιδρύματος Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το 1999 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Σεούλ για την 25ετή υπηρεσία του στην Κορέα, και το 2000 Επίτιμος Δημότης Παπάγου Αθηνών. Έχει λάβει το βραβείο Ιερέως του Ιδρύματος Γεώργη και Κατίγκω Λαιμού» και έχει βραβευθεί επίσης από την Ακαδημία Αθηνών. Στις 20 Απριλίου 2004 εξελέγη Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Κορέας.

Στις 27 Μαΐου 2008, μετά από οικειοθελή παραίτηση, η Αγία και Ιερά Σύνοδος τον μετέθεσε στην Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας. Απεβίωσε στις 10 Ιουνίου 2022.

TOP NEWS