Τρισάγιο στον τάφο του Δράμας Παύλου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

  • Δόγμα

Πρώτος σταθμός του κ. Βαρθολομαίου, αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μακεδονίας «Μέγας Αλέξανδρος» ήταν η Ι. Μονή  Αναλήψεως του Σωτήρος, στο χωριό Ταξιάρχες του νομού Δράμα, όπου τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, προσωπικού του φίλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, από σήμερα το πρωί, Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022, βρίσκεται στην Ελλάδα, καθώς πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, αρχικά στη Θεσσαλονίκη και μετά διήμερο προσκυνηματικό προσκύνημα στο Άγιον Όρος.

Πρώτος σταθμός του κ. Βαρθολομαίου, αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μακεδονίας «Μέγας Αλέξανδρος» ήταν η Ι. Μονή  Αναλήψεως του Σωτήρος, στο χωριό Ταξιάρχες του νομού Δράμα, όπου τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, προσωπικού του φίλου.

Ο κ. Βαρθολομαίος, μπροστά στον τάφο του μακαριστού Ιεράρχη και σε πρώτο πρόσωπο, απευθυνόμενος σε αυτόν, είπε: «Ήρθα από το μαρτυρικό Φανάρι, ως φίλος σου γνήσιος, από την Πόλη που την αγάπησες. Ήρθα από εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του Πόντου, της ανατολικής Θράκης, τη Καππαδοκίας, της Μικράς Ασίας, του Αιγαίου που ενώνει. Παύλε, άνθρωποι όπως εσένα γνωρίζουν να ζουν και να πεθαίνουν λεβέντες, όρθιοι, αλύγιστοι στις δυσκολίες, απερίσπαστοι στους πειρασμούς της εξουσίας. Είχες ιδανικά και αυτά διακόνησες με αλήθεια και αγάπη. Ήρθα στον τάφο σου να τιμήσω την εύσπλαχνη αφοσίωσή σου και την φιλία στην ψυχή, φέροντας λίγα άνθη από την πατρίδα σου τον Πόντο. Ήρθα να σου πω ευχαριστώ που επέλεξες την οδό της Αλήθειας και της Εντιμότητας. Αγάπησες το Φανάρι, τη Ρωμιοσύνη και τα χώματα του Πόντου».

Και, σαν να υποσχόταν προς τον φίλο του, ο κ. Βαρθολομαίος, συμπλήρωσε: «Τον Πόντο θα τον έχω πάντα στην καρδιά μου, θα τον φροντίζω σαν τα μάτια μου, όπως μου τον κληροδότησαν οι Οικουμενικοί Σύνοδοι. Θα τον φροντίζω και θα μεριμνώ γι΄ αυτόν. Σε αποχαιρετώ με τη θέρμη της φιλίας δυο αγίων της Καππαδοκίας, του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Μεγάλου Βασιλείου».

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος κοιμήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 02 Μαΐου 2022, σε ηλικία 59 ετών.

Ο μακαριστός υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου, την Κυριακή, 01 Μαΐου 2022, ενώ βρισκόταν στη Βέροια, τη γενέτειρά του.

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος

Ο Μητροπολίτης Δράμας, υπέρτιμος και έξαρχος Μακεδονίας, κ. Παύλος (κατά κόσμον ‘Αλέξανδρος Αποστολίδης), γεννήθηκε στη Βέροια το 1963. Μετά τας εγκυκλίους σπουδάς του απεφοίτησε της ‘Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας.

Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τω 1988, κατέστη διπλωματούχος (Master) τω 1995 και Διδάκτωρ της Θεολογίας του αυτού Πανεπιστημίου τω 2002.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1983 και Πρεσβύτερος τω 1988 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου. Διετέλεσεν ‘Εφημέριος του ‘Ι. Ναού ‘Οσίου ‘Αντωνίου, Πολιούχου Βερροίας (1988-1991), από δε του έτους 1991 ‘Ηγούμενος της ‘Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και α´’Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομωνύμου Πανελληνίου ‘Ιδρύματος.

Συνέγραψε άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, πραγματοποίησε ομιλίες-διαλέξεις και έλαβε μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Μητροπολίτης Δράμας εξελέγη την 5ην ‘Οκτωβρίου 2005, χειροτονηθείς εις Επίσκοπον την 9ην ιδίου.

TOP NEWS