Η Βέροια τιμά τον πολιούχο της Όσιο Αντώνιο

  • Dogma
αντώνιο

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 17 Ιανουαρίου η μνήμη του Αγίου Αντωνίου Πολιούχου της πόλεως Βεροίας.

H Βέροια τίμησε σήμερα τον πολιούχο της Όσιο Αντώνιο. Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Βέροιας, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος.

αντώνιο

αντώνιο

αντώνιο

αντώνιο

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Βεροίας κ. Παντελεήμων και Πραχοβεάνουλ κ. Τιμόθεος από το Πατριαρχείο Ρουμανίας.

αντώνιο

αντώνιο

αντώνιο

αντώνιο

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνας.

αντώνιο

αντώνιο

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λαμπρή λιτανεία του ιερού σκηνώματος στους δρόμους της πόλεως.

αντώνιο

αντώνιο

αντώνιο

αντώνιο

Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου βρίσκονται στον ομώνυμο Ναό Βεροίας. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Κύκκου Κύπρου.

αντώνιο

αντώνιο

αντώνιο

Ο Όσιος Αντώνιος καταγόταν από τη Βέροια της Μακεδονίας. Νέος ακόμη πήγε στην Μονή της Πιερίας όπου έγινε υποδειγματικός μοναχός. Στη συνέχεια αποχώρησε από την μονή και με την άδεια του ηγουμένου εγκαταστάθηκε σε μια κοντινή σπηλιά. Εκεί ασκήτεψε για 50 χρόνια με αυστηρή προσευχή και άσκηση και κοιμήθηκε ειρηνικά μένοντας άταφος. Κατά τύχη τα σκυλιά κάποιου κυνηγού βρήκαν το άγιο λείψανό του. Το περισυνέλεξαν και το έθαψαν με ευλάβεια και τιμές στη Βέροια, ενώ στον τόπο της ταφής του έκτισαν ναό στ’ όνομά του, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα.

αντώνιο

αντώνιο

αντώνιο

Διαβάστε εδώ τον βίο του Οσίου Αντωνίου του Νέου

TOP NEWS