Βουλή: Με 156 ψήφους εγκρίθηκε το Άρθρο 3

  • Dogma
βουλή

«Πέρασαν» τελικά από την Βουλή όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.Χωρίς διαρροές υπαναχωρήσεων… και χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από την πρώτη ψηφοφορία ήταν η ψήφιση των αναθεωρητέων διατάξεων κατά την δεύτερη ψηφοφορία. Με 156 ψήφους εγκρίθηκε το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα.

Τα άρθρα που αφορούν την θρησκευτική ουδετερότητα  του Κράτους πέρασαν ελαφρά ενισχυμένα με 156 θετικές ψήφους,  αλλά χωρίς και πάλι να φτάσουν τις 180 θετικές ψήφους.

Η ψηφοφορία αναφορικά με το Άρθρο 3, περί θρησκευτικής ουδετερότητας, εξελίχθηκε ως εξής:

Άρθρο 3, παρ. 1: ΝΑΙ 156 – ΟΧΙ 101

Άρθρο 3, παρ.2: ΝΑΙ 156 – ΟΧΙ 101

Άρθρο 3, παρ.3: ΝΑΙ 171 – ΟΧΙ 99

Άρθρο 3 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους): 157 ΝΑΙ – 113 ΟΧΙ

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά αναθεωρητέες κρίνονται 49 προτάσεις, 16 από τις οποίες συγκέντρωσαν πάνω από 180 ψήφους.

Αναλυτικά το Άρθρο 3 περί των Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας:

1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ