Βραδιά αφιερωμένη στον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Περάματος

  • Dogma
αιτωλό

Μια ξεχωριστή βραδιά διοργανώνει το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Περάματος, αφιερωμένη στον Εθνομάρτυρα και Ισαπόστολο Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός υπήρξε φωτοφόρος απόστολος του Ευαγγελίου, στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Η Εκκλησία του Χριστού, για να τιμήσει τον αγώνα και την προσφορά του, τον ονόμασε τον Άγιο Κοσμά των Αιτωλό Ισαπόστολο.

Ο Άγιος Κοσμάς γεννήθηκε στο χωριό Ταξιάρχης της επαρχίας Αποκούρου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μεγάλο Δένδρο Ναυπακτίας, το 1714 μ.Χ., από γονείς ευσεβείς, που τον ανέθρεψαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Είκοσι χρονών μετέβη στο Άγιο Όρος, για να σπουδάσει στο εκεί νεοσύστατο σχολείο του Βατοπεδίου. Ο Ο Άγιος Κοσμάς, ονομαζόταν αρχικά Κωνσταντίνος και μετά την αποφοίτηση του, πήγε στη Μονή Φιλόθεου, όπου έγινε μοναχός (1759 μ.Χ.) και κατόπιν Ιερομόναχος και έλαβε το όνομα Κοσμάς.

Ο Άγιος γνωρίζοντας ότι το Έθνος κινδύνευε, δεν ησύχαζε και φλεγόταν νύχτα-μέρα από τον πόθο να βγει και να διδάξει στους σκλαβωμένους Έλληνες τα Άγια Γράμματα. Όμως, θεωρούσε τον εαυτό του ταπεινό και αδύνατο να επωμισθεί τέτοιο φορτίο. Με θεία αποκάλυψη, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνάντησε τον αδελφό του Χρύσανθο, που ήταν δάσκαλος. Αυτός του έκανε μερικά μαθήματα ρητορικής, που θα βοηθούσαν τον Κοσμά στο κήρυγμα. Έπειτα, αφού πήρε την άδεια του Πατριάρχη Σεραφείμ, όργωσε στην κυριολεξία την Ελλάδα, διδάσκοντας στους «ραγιάδες» το λόγο του Θεού.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Κατής προσφέρει καθημερινά στον συνάνθρωπο με πολλές δράσεις με σκοπό να ανακουφιστεί ο συνάνθρωπος σε μια δύσκολη περίοδο.

Παράλληλα, με εκδηλώσεις σαν και αυτή που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο, το ποίμνιο έχει τη δυνατότητα να έρθει ακόμη πιο κοντά και να γνωρίσει καλύτερα την Πίστη μας και τους Αγίους.

 

TOP NEWS