Το βραβείο «Παναγιώτης Φωτέας» στον Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας, Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο (βίντεο)

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος αλβανίας

Εντυπωσίασε με την απλότητά του, την ανθρωπιά του και το μήνυμα της αγάπης του Θεού που πρέπει να προσφερθεί σε όλο τον κόσμο, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, χθες κατά την πρώτη μέρα της παρουσίας του στην Καλαμάτα.

Στο Μέγαρο Χορού του απονεμήθηκαν ο τίτλος του επίτιμου δημότη Καλαμάτας και το βραβείο πολιτικού δοκιμίου και στοχασμού «Παναγιώτης Φωτέας». Τα 3.000 ευρώ που αντιστοιχούσαν στο βραβείο «Φωτέα», ο σπουδαίος ιεράρχης τα μοίρασε, από 1.000 ευρώ: στο Αλεξανδράκειο Γηροκομείο, στο Ορφανοτροφείο («Σπίτι Ελπίδας» και στο ξεκίνημα του Γηροκομείου («Οικογένεια Αγάπης») στα Τίρανα.

Ο Αναστάσιος αποκάλυψε ότι ο κυρός μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Θέμελης τον χειροτόνησε το 1974, στις 24 Μαΐου και την επόμενη μέρα έφυγε για την ιεραποστολική του δράση στην Αφρική.

Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας έγινε στις 5 το απόγευμα, στο μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής.

Καλωσορίζοντάς τον ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος επεσήμανε ότι ο σύνδεσμος του κ. Αναστασίου με τη Μεσσηνία είναι εκκλησιαστικός, όταν ο Ιερώνυμος ο Α’ του απένειμε τον τίτλο του Επισκόπου Ανδρούσης για 25 χρόνια. Εξήρε την ιεραποστολική του αυτοσυνειδησία, τόνισε ότι αναγέννησε σε ζώσα και σφύζουσα την Εκκλησία της Αλβανίας που την καταδυνάστευε η σκλαβιά και ο φόβος. Σημείωσε πως μαρτύρησε το νέος ήθος της Ορθοδοξίας, υπενθυμίζοντας πως όταν στην Αλβανία του πέταξαν πέτρες, αυτός έστειλε μήνυμα ότι δε θα τους χτυπήσουμε με αυτές, αλλά με αυτές θα κτίσουμε τα θεμέλια της Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος παρατήρησε ότι τούτος ο τόπος είναι πολλαπλά ευλογημένος από το Θεό κι επεσήμανε πως ο Ιωσήφ Ανδρούσης ήταν ο πρώτος υπουργός Παιδείας της Ελλάδας.

Μίλησε με κολακευτικά λόγια για το μητροπολίτη Μεσσηνίας, χαρακτηρίζοντάς τον «ευλογημένο και διακεκριμένο ιεράρχη» κι εξέφρασε τη χαρά του που «οι νεότεροι συνεχίζουν καλύτερα από μας».

Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πολύ δύσκολο έργο ανασυγκρότησης της Εκκλησίας της Αλβανίας, επεσήμανε πως «μεταφέρουμε την ελπίδα, το μήνυμα της Ανάστασης» και τόνισε: «Εμείς εδώ είμαστε πολύ ευεργετημένοι από το Θεό. Και τις ευεργεσίες αυτές πρέπει να τις μοιραζόμαστε με τους άλλους. Για να βρει κάποιος τον εαυτό του, πρέπει να τον προσφέρει».

nik_3103 nik_3174 nik_3215 nik_3217 nik_3254 nik_3314 nik_3250 nik_3250-1 nik_3095 nik_3031 nik_3027 nik_3003 nik_2999 nik_2925 nik_2913 nik_2862

Πηγή: eleftheriaonline

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ