Βρυούλων Παντελεήμων: Ορθόδοξη Εκκλησία – Πολιτεία να συμπαρασταθούν στον αγώνα του Πατριαρχείου για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

  • Dogma
έκθεση

Στην πνευματική ακτινοβολία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στη συνδρομή της στη στελέχωση του Οικουμενικού Θρόνου, αλλά και στην ανάγκη για επαναλειτουργία της, αναφέρθηκαν οι ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα “ Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Ένας φάρος πνευματικότητας εκτός λειτουργίας…”, που διοργάνωσε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία “ Βυζαντινή Θεσσαλονίκη”, στο περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στην 86η ΔΕΘ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του, ότι μπορεί το κεμαλικό κατεστημένο να έκλεισε τη Σχολή το 1971 και οι τουρκικές κυβερνήσεις να αρνούνται στην ελληνική μειονότητα το δικαίωμα της εκπαίδευσης των κληρικών της, όμως ο Λόφος της Ελπίδας όπου είναι χτισμένη η τεράστια βιβλιοθήκη των 60.000 βιβλίων και κυρίως τα πρόσωπα και το έργο των αποφοίτων της, εξακολουθούν να εκπέμπουν σε όλη την οικουμένη, την πνευματικότητα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η Σχολή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Ρωμιοσύνη και πρόσθεσε ότι από τους 930 αποφοίτους της, οι 343 έγιναν αρχιερείς, οι 12 Οικουμενικοί Πατριάρχες, οι 2 Πατριάρχες Αλεξανδρείας, οι 2 Αντιόχειας, 1 Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και 4 Αρχιεπίσκοποι Αθηνών.

Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι το αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, “ που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην χριστιανοσύνη, τον πολιτισμό, τα γράμματα και την ανθρωπότητα” έπαψε να είναι αίτημα μόνο των Ελληνορθοδόξων. “ Χάρη στην αποφασιστικότητα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, έτσι όπως την εκφράζει διαρκώς και προς κάθε κατεύθυνση ο Οικουμενικός Πατριάρχης, περνάει πλέον μέσα από τη διεθνή κοινή γνώμη, πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες του δυτικού κόσμου, το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και το State Department, που κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την θρησκευτική ελευθερία  και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής”, υπογράμμισε.

Την ανάγκη η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Πολιτεία να συμπαρασταθούν στον επίμονο αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε και ο ίδιος, επισήμανε ο μητροπολίτης Βρυούλων, Παντελεήμων.

Σημείωσε ότι την Σχολή την διέκρινε η οικουμενική αποστολή της για την διατήρηση της καθαρής ορθόδοξης πίστης, παράλληλα με τη συνεργασία με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες. Προσέφερε άριστη θεολογική κατάρτιση, πνευματική ζωή και καλλιεργούσε εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα χάρη και στις προσωπικές σχέσεις μεταξύ του σχολάρχη, των καθηγητών και των σπουδαστών.

Ο κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε και στα προσωπικά του βιώματα, επισημαίνοντας ότι οι γονείς του, που είχαν παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, επέτρεψαν τον μοναχογιό τους να φοιτήσει στη Σχολή το 1955, την χρονιά των Σεπτεμβριανών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, υπογράμμισε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, θα μπορούσε να αποτελέσει τόπο συνάντησης του Χριστιανισμού με το Ισλάμ.
Είπε ότι συμπορευόμαστε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον τεράστιο αγώνα που δίνει και ως απλοί στρατιώτες κρατάμε το θέμα της επαναλειτουργίας ψηλά και ζωντανό.

Στο ανοιχτό, οικουμενικό πνεύμα της Σχολής, αναφέρθηκε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης. Επισήμανε ακόμη, ότι στην επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας, το 2019, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε τονίσει ότι η επαναλειτουργία της θα στείλει μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης.

Ο πρόεδρος της «Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος», δρ. Πολύβιος Ι. Στράντζαλης, υπογράμμισε ότι για την Ομογένεια της Πόλης, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης αποτελεί σημείο αναφοράς, και η επαναλειτουργία της θα ενισχύσει το φρόνημα της.

Ο κ. Στράντζαλης αποφοίτησε από το Λύκειο της Χάλκης, εμπειρία που, όπως είπε, υπήρξε καθοριστική για τη μετέπειτα ζωή του και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Μετά την αποφοίτησή του, επέλεξε όπως και άλλοι 3 από τους συνολικά 8 συμμαθητές του, να ακολουθήσει θεολογικές σπουδές.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, α’ αντιπρόεδρος της “ Βυζαντινής Θεσσαλονίκης”, Παντελής Φιλιππίδης και το μέλος του ΔΣ του φορέα, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Στο περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ, φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας για την πορεία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στον χρόνο, που διοργανώνουν για πρώτη φορά, η Σχολή σε συνεργασία με την “ Βυζαντινή Θεσσαλονίκη”.

Το φωτογραφικό υλικό προβάλλει σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια και σπάνια βιβλία της Σχολής, προσωπογραφίες προσωπικοτήτων που υπηρέτησαν το έργο της, εσωτερικούς χώρους αυτής, αλλά και το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον που την φιλοξενεί.

Γ.Χ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

TOP NEWS