Ξεκίνησαν τα συνέδρια για το 1821

  • Dogma

Ρεπορτάζ: Νίκος Παπαδημητρίου
Δύο αιώνες συμπληρώνονται το 2021 από την ελληνική επανάσταση κατά του τουρκικού ζυγού και η Εκκλησία της Ελλάδας τιμά την ιστορική αυτή επέτειο με δέκα επιστημονικά συνέδρια, ένα για κάθε χρόνο, ξεκινώντας από φέτος.

 

Σε εξέλιξη είναι, έτσι, ως το μεσημέρι του Σαββάτου, στη Μονή Πεντέλης, το Α’ διεθνές επιστημονικό συνέδριο της σειράς αυτής, με θέμα: «Ιστοριογραφία και πηγές για την Ερμηνεία του 1821». Ενδεικτικό του σκοπού αυτών των συνεδρίων ήταν τα όσα είπε εισαγωγικά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, που είναι και ο πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας: «Σκοπός μας είναι να ακουσθούν διαφορετικές γνώμες και απόψεις χωρίς φανατισμούς και μονομέρειες.

 

Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια ακούσθηκαν και ορισμένες φωνές που εισήγαγαν καινά δαιμόνια στον όλο προβληματισμό. Δεν συμφωνούμε με την αποκαθήλωση των ηρώων και των μαρτύρων, όμως δεν ήλθαμε εδώ απλώς για να επαινέσουμε το ρόλο του Ορθόδοξου κλήρου. Το συνέδριο είναι επιστημονικό και κάθε άποψη αξίζει να κατατεθεί και να αξιολογηθεί».

 

Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, που μετέφερε ο Τιτουλάριος Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων, όπως και ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Καλαντζή, που αναζήτησε τις ομοιότητες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα.  Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής είναι ο ακαδημαϊκός και καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, κ. Κ. Σβολόπουλος.

 

Μεταξύ των παρευρισκομένων διακρίναμε τους Μητροπολίτες Σισανίου κ. Παύλο, Ιλίου κ. Αθηναγόρα και Χίου κ. Μάρκο, και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ