Ξεκίνησε το επιμορφωτικό σεμινάριο για κληρικούς της Εκκλησίας της Κρήτης

  • Dogma

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τα μαθήματα του επιμορφωτικού σεμιναρίου για κληρικούς, το οποίο πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.

Dogma Newsdesk

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τα μαθήματα του επιμορφωτικού σεμιναρίου για κληρικούς, το οποίο πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.

Σκοπός του σεμιναρίου, είναι η επιμόρφωση και επιστημονική κατάρτιση κληρικών και λαϊκών στελεχών της ιεράς Αρχιεπισκοπής και των ιερών Μητροπόλεων της Κρήτης για την καλύτερη οργάνωση του ποιμαντικού έργου.

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης, στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή 130 ιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης, διαρθρώνεται σε τέσσερις βασικές ενότητες:

Η πρώτη θα αναφέρεται στη σύγχρονη οργάνωση του ποιμαντικού έργου, τις οργανωτικές δομές, στη σύνδεση ποιμαντικής και εκκλησιολογίας, στους βασικούς άξονες της ενοριακής δράσης καθώς και στη συμβουλευτική ποιμαντική.

Η δεύτερη θεματική ενότητα θα μελετά την νεώτερη και σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία και πραγματικότητα, τη λειτουργική ζωή της ενορίας, τη βυζαντινή και εκκλησιαστική τέχνη και τον πολιτισμό.

Η τρίτη θα αποβλέπει στην ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και ειδικότερα των επιστημών υγείας, τα ζητήματα της βιοηθικής, τις σύγχρονες κοινωνικές ανακατατάξεις και την ανάγκη ανάπτυξης του εθελοντισμού.

Η τέταρτη θεματική ενότητα θα περιλαμβάνει: ερμηνευτική προσέγγιση βιβλικών κειμένων για τη διακονία του λόγου, μελέτη της θεολογίας των αγίων Πατέρων και σύνδεσή της με τα σύγχρονα ιδεολογοκοινωνικά ρεύματα.

Η έναρξη των παραδόσεων του προγράμματος έγινε από τον καθηγητή Θεολογίας μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα Νανάκη, και τον καθηγητή Θεολογίας πρωτοπρεσβύτερο κ. Βασίλειο Καλιακμάνη, ο οποίος με τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Σκαλτσή έχει την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος.

TOP NEWS