Ύμνοι Χριστουγέννων στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης

  • Dogma
ιεραπύτνης

Μέσα στο προεόρτιο κλίμα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης». 

Η Χορωδία των Ιεροψαλτών της Ιεράπετρας και προχωρημένοι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» απέδωσαν μελωδικότατα χαρακτηριστικούς ύμνους των Χριστουγέννων, υπό τη διεύθυνση του Διευθυντή της Σχολής και Πρωτοψάλτη του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γεωργίου Ιεράπετρας κ. Ιωάννου Αρώνη.

Η χορωδία έψαλλε το Απολυτίκιο των Χριστουγέννων «Η γέννησίς σου Χριστὲ ο Θεὸς ημών…» (ήχος δ΄), το Κοντάκιον «Η παρθένος σήμερον, τον υπερούσιον τίκτει…» (ήχος γ΄), το Δοξαστικό του Εσπερινού των Χριστουγέννων. «Αυγούστου μοναρχήσαντος επί της γης…» (ήχος β΄), το πρώτο κάθισμα του Όρθρου της εορτής «Δεύτε ίδετε πιστοί πού εγεννήθη ο Χριστός», την α΄ και την θ΄ ωδή των Καταβασιών των Χριστουγέννων «Χριστός γεννάται δοξάσατε…» και «Μεγάλυνον ψυχή μου… Μυστήριον ξένoν» (ήχος α΄), το πρώτο τροπάριο των Αίνων «Ευφραίνεσθε δίκαιοι…» (ήχος δ΄) και τον ύμνο «Σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται εκ παρθένου» (ήχος β΄) που ψάλλεται στο νυν των Αίνων του Όρθρου των Χριστουγέννων.

Την εκδήλωση προλόγισε κατάλληλα ο Αιδεσιμολογιώτατος Εφημέριος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, ο οποίος με γλαφυρότητα σχολίασε τους θεσπέσιους ύμνους της εορτής της Ενανθρωπήσεως και Συγκαταβάσεως του Σωτήρος Χριστού, και ευσύνοπτα και περιεκτικά αναφέρθηκε στα μηνύματα που εκπέμπουν.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Χοράρχη και Διευθυντή της Σχολής κ. Ιωάννη Αρώνη και τους χορωδούς-ιεροψάλτες, «οι οποίοι διακονούν τα ιερά αναλόγια και προσφέρουν από το δικό τους μετερίζι με πολύ φιλότιμο και μεράκι». Ο Σεβ.τόνισε ότι το ύφος ψαλσίματος της χορωδίας είναι το Πατριαρχικό ύφος το οποίο καλλιέργησαν και παρέδωσαν μεγάλες μορφές που εκόσμησαν τα πατριαρχικά αναλόγια. Επίσης συνεχάρη τον π. Αθανάσιο Ταρλαντέζο, ιερατικώς Προϊστάμενο του ναού, για την προλόγισμα των θεόπνευστων ύμνων των Χριστουγέννων.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι καλούμαστε να κατανοήσουμε το Μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως και προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η εκδήλωση με τους επίκαιρους ύμνους της Χορωδίας Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και των Ιεροψαλτών της Ιεράπετρας, μόλις μία ημέρα πριν από τη «Μητρόπολη των εορτών». Οι εορτές που εναλλάσσονται μέσα στον λειτουργικό κύκλο βοηθούν να μετέχουμε στα θεία γεγονότα της ζωής του Χριστού, να ζούμε μυστικά και να τα βιώνουμε. Ακόμα ο Σεβ. κ. Κύριλλος απηύθυνε την παράκληση όλοι να συμμετάσχουμε στις ιερές ακολουθίες με κατάνυξη για να μεταρσιωθεί η ψυχή μας και να ζήσουμε βιωματικά το μέγα Μυστήριο της θείας Οικονομίας και της Σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, ανοίγοντας την καρδιά μας για να γεννηθεί ο Χριστός αλλά και για να συναντήσουμε, να συν-χωρέσουμε και να δώσουμε χώρο αγάπης τον άλλον, τον συνάνθρωπό μας, που είναι εικόνα του Θεού. Και κατέληξε «η εορτή των Χριστουγέννων είναι η εορτή των παιδιών, όχι μόνο διότι ο «προ αιώνων Θεός» γεννιέται ως «Παιδίον νέον» για χάρη της σωτηρίας όλων των ανθρώπων αλλά και διότι μόνο με την απλότητα, την ακακία και την αγαθότητα των παιδιών μπορούμε να προσεγγίσουμε και να πιστέψουμε το «παράδοξον μυστήριον» της κατά σάρκα Γεννήσεως του Χριστού. Γι’ αυτό να προσπαθήσουμε και εμείς να νηπιάσουμε και να κάνουμε τις καρδιές μας θεοδέγμονα σπήλαια για να αναγεννηθούμε πνευματικά».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους ευφρόσυνα Χριστούγεννα και καλό άγιο Δωδεκαήμερο, και μοίρασε σε όλα τα μέλη της χορωδίας ευχητήριες κάρτες των Χριστουγέννων και ημερολόγια της Ιεράς Μητροπόλεως του έτους 2023.

Ακολούθησε η φήμη του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Κυρίλλου από τη χορωδία,ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε κέρασμα στην αίθουσα του ναού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ιεράπετρας «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη και πολλοί πιστοί.

TOP NEWS