Υπ. Παιδείας Κεραμέως: Σε ανοιχτό διάλογο με την Εκκλησία

  • Dogma
κεραμέως

«Η Παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα, γιατί καθορίζει το παρόν και το μέλλον της» υπογράμμισε η νέα Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, υπογραμμίοντας με νόημα ότι στόχος τις είναι να επιτύχει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.

Αναφερόμενη δε στο έργο του προκατόχου της κ. Κώστα Γαβρόγλου σημείωσε χαρακτηριστικά:«Συγκρούστηκαν πολλάκις οι απόψεις μας, πάντα, όμως, με όρους δημοκρατικού διαλόγου».

Το  σημείο, ωστόσο, που προκάλεσε αίσθηση του εκκλησιαστικούς κύκλους είναι ότι η Υπουργός από την πρώτη στιγμή κάλεσε Ιεράρχες, Ιεροδιδασκάλους, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνδράμους το έργο «σε ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι έλεγε η νέα Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προωθούμενη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας τον Νοέμβριο του 2018.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από διαφορετική οπτική σκοπιά ξαναδιαβάζουμε σήμερα όσα δήλωνε τον περασμένο Νοέμβριο η κα. Νίκη Κεραμέως αναφορικά με την προωθούμενη συμφωνία Εκκλησίας, μιας και αυτή θα είναι από τις πιο «καυτές πατάτες» που θα έχει να αντιμετωπίσει, ύστερα από τη θύελλα των αντιδράσεων που είχε ξεσπάσει το προηγούμενο διάστημα.

«Είναι μία πρόχειρη συμφωνία, η οποία δεν διασφαλίζει επ’ ουδενί τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών και γι’ αυτό θα την καταψηφίσουμε» δήλωνε η τότε τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την προωθούμενη συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας για τον εξορθολογισμό των μεταξύ τους σχέσεων.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της συμφωνίας που σχετίζεται με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι «σε αυτό είμαστε θετικοί», υπενθυμίζοντας ότι «είμαστε εμείς, που το 2013 ψηφίσαμε νόμο -επί κυβέρνησης Σαμαρά- για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έναν νόμο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε».

«Στο κομμάτι που έχει να κάνει με τα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών είμαστε κάθετα αντίθετοι και διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία, εφόσον αυτή έλθει στη Βουλή, στον βαθμό που είναι στον αέρα τα δικαιώματα των κληρικών», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Σχετικά με τη δυνατότητα κάλυψης της μισθοδοσίας των κληρικών από τους πόρους που θα προκύψουν μέσω της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, η τομεάρχης της ΝΔ παρατήρησε πως «σήμερα η μισθοδοσία πρέπει να γίνεται από το κράτος και όχι μόνο πρέπει να γίνεται από το κράτος, πρέπει η Πολιτεία να φροντίζει ούτως ώστε όλα τα δικαιώματά τους να είναι πλήρως διασφαλισμένα».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με  τους δύο υφυπουργούς, Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργό για θέματα Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Βασίλη Δαγαλάκη, υφυπουργό για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι πρόκειται για δύο ανθρώπους που εκτιμά βαθύτατα.

 

 

 

TOP NEWS