Υποδοχή Ι. Λειψάνου Αγίου Χαραλάμπους στον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Στον φετινό εορτασμό, οι ευλαβείς πιστοί της συγκεκριμένοι περιοχής και προσκυνητές, θα έχουν την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουν τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, το οποίο φυλάσσεται στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Ξεκίνησε το εσπέρας του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2022 το πρόγραμμα εορτασμού της Αγίας Ελένης της Σινωπίτιδος, την ιερά μνήμη της οποίας πανηγυρίζει όλως ιδιαίτερως η Ενορία της Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας της Αποστολικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, με το Ιερό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στον υπερμεγέθη Ιερό Ναό, αφιερωμένο στο όνομά της.

Στον φετινό εορτασμό, οι ευλαβείς πιστοί της συγκεκριμένοι περιοχής και προσκυνητές, θα έχουν την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουν τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, το οποίο φυλάσσεται στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Συγκεκριμένα οι Πατέρες του Ναού, o Παν. Αρχιμ. π. Δαμασκηνός Πέτικας, Προϊστάμενος και οι Πρωτ. π. Αθανάσιος Καρανταΐδης και π. Νικόλαος Στόκας, Εφημέριοι, με την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, υποδέχθηκαν μαζί με το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο κόμισε με αίσθημα πνευματικής χαράς ο  Μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε αμέσως μετά στον Αρχιερατικό Εσπερινό.

Στο κήρυγμά του ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος υπηρέτησε στον συγκεκριμένο Ναό για 14 συναπτά έτη έως και της εκλογής του σε Μητροπολίτη Τρίκκης, ανάφερε τα εξής:

«Τοῖς Ἁγίοις τοῖς ἐν τῇ γῇ αὐτοῦ ἐθαυμάστωσεν ὁ Κύριος»

Σεβαστοί και πεφιλημένοι πατέρες,

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Χαράς ευαγγέλια μάς επιφυλάσσει η αγάπη και η πρόνοια του Τριαδικού Θεού μέσα στο λειτουργικό χρόνο της καθ’ ημάς Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. «Ἡ ζωή τῶν ἁγίων εἶναι εἰς τήν πραγματικότητα αὐτή ἡ ζωή τοῦ θεανθρώπου Χριστοῦ, ἡ ὁποία διοχετεύεται εἰς τούς ἀκολουθοῦντας Αὐτόν καί βιοῦται ἀπό αὐτούς ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ Του[1]».

Κομίσαμε με αισθήματα χαράς, ευφορίας και ελπίδας το χαριτόβρυτο ιερό λείψανο του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, του πανθαύμαστου και πανάριστου αθλητή του Χριστού, του νοητού άνθους του Παραδείσου, της θεϊκής χαράς και χάριτος και λάμψεως επώνυμου, ο οποίος μας συνεκάλεσε ετούτη την στιγμή για να του απονείμουμε την πρέπουσα τιμή, ωσάν φιλοπάτορες και φιλομάρτυρες υιοί, και να δοξάσουμε μέσω του ιερού λειψάνου του Αγίου Χαραλάμπους τον Ιησού Χριστό, τον στεφανίτη των μαρτύρων, που δοξάζεται μέσω των Αγίων Του.

Να μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ στα βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Χαραλάμπους, γιατί είμαι βέβαιος ότι εν ολίγοις τα έχετε ακούσει ξανά ή και τα διαβάσατε.

Η Αγία μας Εκκλησία μας παρουσιάζει τους άθλους των Αγίων με τους ύμνους, τα συναξάρια, τις εικόνες τους, όχι μόνο για να μας παρακινήσει στην οφειλομένη τιμή τους, αλλά και στην κατὰ δύναμη μίμησή τους. Και όπως γλαφυρά θεολογεί ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης στον λόγο του προς τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο, «μὲ αὐτὸ τὸν τρόπο ἀξιωνόμαστε νὰ μετέχουμε ἀληθινὰ στὶς μνῆμες τῶν ἁγίων, ὅταν μιμούμαστε καὶ ζηλώνουμε τὶς ἔνθεες ἀρετές τους. Διότι θὰ μᾶς ἀποδείξει γνήσιους μαθητές τους ἡ εὐσέβεια μαζὶ καὶ εὐλάβεια, καὶ ὁ ὁμόδοξος βίος καὶ ὁ ὁμόζηλος τρόπος. Τιμᾶς μαρτύρων τὴν μνήμη; Τίμησε καὶ τὸν τρόπο ζωῆς τους!».

Οφείλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες από τα τρίσβαθα της καρδιάς μου προς τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, τον Ποιμενάρχη μας, τον εργαζόμενο στο έργο του Χριστού, για την πρόσκληση να κομίσω το ιερό τούτο λείψανο στο Ναό αυτό, στον οποίο διηκόνησα για 14 συναπτά έτη, στον οποίο ανδρώθηκα και ποτίστηκα με τα νάματα της Αγίας Μαρίνης, στον οποίο άφησα μεγάλο μέρος της καρδίας μου εδώ. Σε τούτο το ναό που μαζί σας συνεργάστηκα, με τους εν Χριστώ αδελφούς μου κληρικούς. Θέλω να γνωρίζετε ότι μπορεί σωματικώς να μην ευρίσκομαι εδώ, όμως καθημερινά νοερώς βρίσκομαι εδώ και αναπολώ τις ημέρες που έζησα εδώ. Και μάλιστα, ενώπιον της χάριτος του Θεού, νιώθω ευλογημένος που με αξιώνει να προσέρχομαι στο Ναό αυτό ως Επίσκοπος. Γι΄ αυτό ταπεινά ζητώ την ευχή και προσευχή σας, ώστε να μπορώ να φανώ αντάξιος του καλέσματος του Θεού στην αρχιερατική διακονία.

Δίδαγμα θερμής και σταθερής πίστεως, η προσωπικότητα του Αγίου Χαραλάμπους, καθώς και μιάς επίμονης παρακλήσεως και προσευχής. Καλούμαστε να τον μιμηθούμε αντιμετωπίζοντας καθημερινά πολλά εμπόδια και δοκιμασίες στο οικογενειακό μας περιβάλλον ή και στο εργασιακό. Η ζωή μας περνά από δύο συμπληγάδες. Δύο βράχους που πολλές φορές μας συντρίβουν και ναυαγούμε μέσα στη θάλασσα της ζωής. Ο ένας βράχος είναι το παρελθόν μας που χρειάζεται μετάνοια και ο άλλος το μέλλον μας που ζητά πίστη. Με την ταπεινή μετάνοια και την θερμή πίστη περνάμε μέσα από την ζωή χωρίς να ναυαγούμε στα βαθειά νερά της. Και να θυμόμαστε πως η δίψα των ανθρώπων είναι ασταμάτητη και διαχρονική και μπορεί να σβήσει και να ικανοποιηθεί μόνο, αν ανατρέξουμε στην αστείρευτη πηγή της Αγάπης, της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας και της Αλήθειας, που είναι ο Χριστός.

Ο Άγιος Χαράλαμπος εύχομαι να σας χαρίζει έτη πολλά, μήκιστα και όλβια και να λάμπετε πάντα από την χαρά της Αναστάσεως.

Αμήν».

[1]Ιωάννου 11, 35 και Ἁγ. Ιουστίνου Πόποβιτς, Συν πάσι τοις Αγίοις, Ὁ Πρόλογος καί ὁ Ἐπίλογοςεἰς τούς «Βίους τῶνἉγίων».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

TOP NEWS