Άγιος Θεόφιλος: Εορτάζει στις 10 Οκτωβρίου

  • Dogma
Θεόφιλος

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των αυταδέλφων και των συν αυτοίς αναιρεθέντων 200 μαρτύρων, και του οσίου Θεοφίλου.

Ο Άγιος Θεόφιλος ο ομολογητής, ανατράφηκε με τις αυθεντικές αρχές της πίστεως, αποφεύγοντας τον πειρασμό της υποκρισίας. Σε νεαρή ηλικία επισκέφτηκε τον μοναχό Στέφανο, ο οποίος του διεύρυνε τους πνευματικούς του ορίζοντες. Με την βοήθεια των γονέων του έκτισε μοναστήρι στο όρος Σελέντιο, όπου και μόναζε.

Τον καιρό που βασίλευε ο εικονομάχος Λέων ο Ίσαυρος, ο Θεόφιλος άφησε την σκήτη του κι άρχισε να κηρύττει υπέρ της Ορθοδοξίας. Γι’ αυτό το έργο του, φυλακίσθηκε στη Νίκαια και δέχτηκε ραβδισμούς και άλλα βασανιστήρια. Ο Άγιος, διατηρώντας τη φλόγα της πίστης, και φέροντας τα τίμια στίγματα του μαρτυρίου, επέστρεψε στο τόπο της ασκήσεώς του, όπου και τον δέχθηκαν με τιμές οι άλλοι μοναχοί. Εκεί  παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο. Μαζί με τον όσιο Θεόφιλο μαρτύρησε και ο όσιος Λογγίνος ο Στυλίτης.

Σημαντικά πνευματικά όπλα στον καθημερινό αγώνα του συνειδητού χριστιανού είναι η πίστη, η υπομονή, η ανδρειοσύνη, η επιμονή και η αγάπη προς το Θεό και τον άνθρωπο. Τα ίδια όπλα κρατούν, με την χάρη του αγίου Πνεύματος, το σύγχρονο άνθρωπο στο καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ