Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 01 Φεβρουαρίου

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 01 Φεβρουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τα Προεόρτια Υπαπαντής, την μνήμη των Μαρτύρων Τρύφωνος (†250), Περπετούας και των συν αυτή (†202), Θεΐωνος και των δύο παίδων. Καρίωνος, Ρευκάτου, Σατορνίλλου, Σατίρου, Σεκούνδου και Φηλικιτάτης. Νεομάρτυρος Αναστασίου του εκ Ναυπλίου (†1655). Οσίων Βασιλείου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του ομολογητού του εξ Αθηνών (†870) και Βενδιμιανού. Πέτρου του εν Γαλατία και Τιμοθέου του ομολογητού. Αυταδέλφων Γεωργίου επισκόπου, Δαβίδ και Συμεώνος του νέου Στυλίτου, των εκ Μυτιλήνης. Αδριανού, Πολυεύκτου, Πλάτωνος και Γεωργίου των εν Μεγάροις μαρτύρων.
Το dogma.gr αναφέρει κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα πρώτη Φεβρουαρίου.

1788 Οι Ισαάκ Μπριγκς και Ουίλιαμ Λόνγκστριτ κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το ατμόπλοιο.

1851 Πεθαίνει η Αγγλίδα συγγραφέας του Φρανκενστάιν, Μέρι Σέλεϊ.

1874 Γεννιέται ο ποιητής, δραματουργός και συγγραφέας Ούγκο Φον Χόφμανσταλ.

1884 Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του Oxford English Dictionary.

1887 Ο Χάρβεϊ Γουίλκοξ τεμαχίζει και πουλά τη γη του, έκτασης 500 στρεμμάτων, σε οικόπεδα, τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν το Χόλιγουντ.

1898 Υπογράφεται στις ΗΠΑ το πρώτο ασφαλιστήριο αυτοκινήτου. Ο νεοϋορκέζος γιατρός Τρούμαν Μάρτιν πληρώνει 11 δολάρια για ετήσια ασφαλιστική κάλυψη 5.000 δολαρίων.

1901 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Κλαρκ Γκέιμπλ, ο θρυλικός «Ρετ» στο «Όσα Παίρνει ο Άνεμος».

1902 Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Στρατιωτικών διατάζει την κατάσχεση των μεταφράσεων του Ευαγγελίου.

1903 Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο γιος του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Νικόλαος Μαυροκορδάτος.

1918 Η Ρωσία υιοθετεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1920 Εγκαινιάζεται στην Αθήνα η νεοσύστατη Γεωπονική Σχολή.

1926 Εισάγεται το μέτρο αντί του πήχη ως η μόνη μονάδα μέτρησης στην Ελλάδα.

1936 Πεθαίνει ο Γεώργιος Κονδύλης, στρατιωτικός και πολιτικός. (Γεν. 14/8/1879)

1977 Εφαρμόζεται η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία όλα τα δημόσια έγγραφα στην Ελλάδα θα συντάσσονται πλέον στη Δημοτική.

1988 Υπογράφεται η «Συμφωνία του Νταβός» μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αντρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ.

1999 Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) καταργεί τα σήματα μορς, και εισάγει στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα το ψηφιακό Παγκόσμιο Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS).

2002 Πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και συγγραφέας Χίλντεγκαρντ Κνεφ σε ηλικία 76 ετών στο Βερολίνο. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της μεταπολεμικής Γερμανίας.

2003 Εκρήγνυται πάνω από το Τέξας κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στη Γη το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια στοιχίζοντας τη ζωή στο επταμελές πλήρωμά του ανάμεσα τους και ο πρώτος Ισραηλινός κοσμοναύτης. Επρόκειτο για το τελευταίο προγραμματισμένο από τη NASA ταξίδι του Κολούμπια.

2004 Στους 244 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών οι οποίοι ποδοπατούνται μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια τελετουργικού, με το οποίο ολοκληρώνεται το ετήσιο προσκύνημα των πιστών στη Μέκκα. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους διακόσιους.

TOP NEWS