Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 06 Σεπτεμβρίου

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 06 Σεπτεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Ανδρέου, Ανδρόνικου του στρατιώτου, Πελαγίας και Θέκλης. Βίβου, Διονυσίου, Ευδοξίου, Ζήνωνος, Θεοκτίστου, Καλλοδότης, Κυριακού, Μακαρίου, Ρωμύλου. Φαύστου πρεσβυτέρου και Σαραπάμβωνος.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 06 Σεπτεμβρίου.

394 Γίνεται η μάχη του Frigidus κατά την οποία ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος κατατροπώνει και σκοτώνει τον παγανιστή Ρωμαίο αυτοκράτορα Ευγένιο και τον Φράγκο στρατηγό του Arbogast.

1522 Το πλοίο Βιτόρια του Πορτογάλου εξερευνητή Μαγγελάνου, επιστρέφει στο Σαν Λουκάρ ντε Μπαραμέντα της Ισπανίας και γίνεται το πρώτο πλοίο που καταφέρνει να κάνει το γύρο της Γης.

1620 Αποσχισθέντες από την Εκκλησία της Αγγλίας κληρικοί φεύγουν από το Πλίμουθ της Αγγλίας για να εγκαταστήσουν οικισμό στη Βόρεια Αμερική

1688 Πεθαίνει ο Τζέιμς Β βασιλιάς της Σκοτίας, Ιρλανδίας και Αγγλίας.

1757 Σαν σήμερα γεννιέται ο μαρκήσιος ντε Λαφαγιέτ, Γάλλος ευγενής και επαναστάτης, που τάχθηκε με το πλευρό της Γαλλικής Επανάστασης και συμμετείχε στον πόλεμο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

1766 Γεννιέται ο Βρετανός χημικός Τζον Ντάλτον.

1899 Η γαλακτοβιομηχανία «Carnation» κυκλοφορεί για πρώτη φορά παστεριωμένο γάλα σε συσκευασία μεταλλικού δοχείου.

1982 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κηρύσσει την έναρξη του 13ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού (ΕΠΑ) εγκαινιάζοντας το ΟΑΚΑ μπροστά σε 70.000 θεατές.

1983 Σαν σήμερα η Σοβιετική Ένωση παραδέχεται ότι, κατέρριψε επιβατικό αεροσκάφος της Κορέας που παραβίασε τον εναέριο χώρο της. Σε ανακοίνωση της όμως υπογραμμίζει ότι οι πιλότοι των Σοβιετικών μαχητικών, που έριξαν το αεροσκάφος δεν είχαν καταλάβει ότι επρόκειτο για επιβατικό αεροσκάφος.

1989 Ανακαλύπτονται λακκοειδείς τάφοι του 6ου π.Χ. αιώνα στην Αιανή Κοζάνης.

1991 Το Λένιγκραντ επανονομάζεται Αγία Πετρούπολη.

1996 Σαν σήμερα ο εισαγγελέας Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του Τιερί Ρουσέλ, ο οποίος καταγγέλλει τη διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση για κακοδιαχείριση.

1997 Γίνεται η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 31 Αυγούστου στο Παρίσι

2002 Σαν σήμερα πεθαίνει, σε ηλικία 84 ετών, η ηθοποιός Ίλια Λυβικού.

2007 Φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο κορυφαίος τενόρος, Λουτσιάνο Παβαρότι.

2008 Πεθαίνει σε ηλικία 98 ετών η Ανίτα Πέιτζ, ηθοποιός που μεσουράνησε στα τελευταία χρόνια του βωβού κινηματογράφου.

TOP NEWS