Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 07 Δεκεμβρίου

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 07 Δεκεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Αθηνοδώρου, Ακεψιμά, Ισιδώρου και Λέοντος. Γαϊανού και Γαΐου. Δομετίου, Νεοφύτου, Μαρτίνου, Νικολάου και Πρίσκου. Οσίων Αμβροσίου επισκόπου Μεδιολάνων (†397). Αμμούν του εν Νητρία. Γρηγορίου, Ιγνατίου, Ιωάννου του Ρώσου, Παύλου υποτακτικού, «του εν Παρηγοριά» και Γερασίμου ασκητού, του εξ Ευβοίας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 07 Δεκεμβρίου:

1598 γεννιέται ο Τζιάν Λορέντζο Μπερνίνι, διάσημος γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας του Μπαρόκ.

1761 γεννιέται η μαντάμ Τισό, κατά κόσμον Μαρί Γκρόσολτζ, που δημιούργησε το περίφημο ομώνυμο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

1894 σαν σήμερα πεθαίνει ο Φερντινάν Ντε Λεσέπς, γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης, που διάνοιξε -μεταξύ άλλων- το κανάλι του Σουέζ και τη διώρυγα της Κορίνθου. (Γεν. 19/11/1805)

1902 πεθαίνει ο Τόμας Ναστ, αμερικανός σκιτσογράφος, ο αποκαλούμενος και «πατέρας του αμερικάνικου καρτούν». (Γεν. 27/9/1840)

1902 η Βρετανία και η Γερμανία ζητούν αποζημίωση από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Κάστρο για τις απώλειες, που υπέστησαν κατά το πραξικόπημα του 1899.

1929 σαν σήμερα η Τουρκία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1952 γεννιέται ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς.

1961 η ΕΟΚ αναλαμβάνει 18 αφρικανικά κράτη υπό την προστασία της.

1965 με ταυτόχρονες λειτουργίες στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ’ γίνεται αμοιβαία άρση του «προπατορικού αναθέματος».

1976 σαν σήμερα πεθαίνει, σε ηλικία 73 ετών, ο θεατράνθρωπος Κώστας Μουσούρης.

1990 τους 10 φτάνουν οι νεκροί από το κρύο στην Ελλάδα.

1994 ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στο χωριό Μπελογιάννης, στη Βουδαπέστη, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως ελληνικής καταγωγής, πολιτικοί πρόσφυγες.

1995 ύστερα από έξι χρόνια ταξίδι το διαστημόπλοιο «Galileo» φτάνει στον Δια.

1995 σαν σήμερα λήγουν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της ιδρυτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, με την εκλογή του 9μελούς προεδρείου και την ψήφιση των αποφάσεων.

1997 στη Νέα Ζηλανδία, ορκίζεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, η Τζένι Σίπλεϊ.

2002 το Ιράκ παραδίδει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ έκθεση 12.000 περίπου σελίδων για τα οπλικά του συστήματα. Η έκθεση στέλνεται από τη Βαγδάτη στη Βιέννη στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και στη Νέα Υόρκη. Μέσα σε αυτή η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

2007 σαν σήμερα την τρίτη θέση σε διαφθορά κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του διεθνούς Ινστιτούτου Transparency International. Πρώτες έρχονται η Ρουμανία και η Λιθουανία.

TOP NEWS