Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 11 Μαΐου

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 11 Μαΐου.

Η Εκκλησία σαν σήμερα 11 Μαΐου τιμά τη μνήμη των Αγίου Μωκίου του Ιερομάρτυρα, Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων, Αγίου Αργυρίου του Επανομίτη του Νεομάρτυρα, Αγίων Ολυμπίας και Ευφροσύνης των Οσιομαρτύρων.

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Μαΐου.

380: Η Κωνσταντινούπολη γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με το όνομα Νέα Ρώμη. Κτίστηκε σε επτά λόφους, κάνω στο Βυζάντιο, αρχαία αποικία των Μεγαρέων.

483: Γεννιέται ο Ιουστινιανός (Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός), αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

868: Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο εκδίδεται στην Κίνα από τον Γουάνγκ Τσιεχ, 587 χρόνια πριν από τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου. Πρόκειται για ένα βουδιστικό κείμενο.

912: Πεθαίνει ο Λέων 6ος ο Σοφός, μακεδόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1720:Γεννιέται ο Γερμανός ευγενής, γνωστός για τις περιπέτειές του και τα τερατώδη ψέματα του, βαρώνος Μινχάουζεν.

1745: Κατά τον πόλεμο της αυστριακής διαδοχής, στη μάχη της Φόντενοϊ, οι γαλλικές δυνάμεις νικούν τον αγγλο-ολλανδικό-ανοβεριακό στρατό.

1771: Γεννιέται η ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης Λασκαρίνα Πινότση, γνωστότερη ως Μπουμπουλίνα.

1792: Ο κάπτεν Ρόμπερτ Γκρέι, είναι ο πρώτος λευκός, που ανακαλύπτει τον ποταμό Κολούμπια.

1801: Γεννιέται ο Γάλλος αρχιτέκτονας και δημιουργός της βιβλιοθήκης Σεντ Ζενεβιέβ, στο Παρίσι, Ενρί Λαμπρούστ.

1812: Ένας τραπεζίτης, που έχει κηρύξει πτώχευση, δολοφονεί τον Βρετανό πρωθυπουργό, Σπένσερ Περσέβαλ στη Βουλή των Κοινοτήτων.

1858: ΗΜινεσότα γίνεται η 32η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1888: Γεννιέται στη Σιβηρία ο Αμερικανός συνθέτης Ίρβινγκ Μπέλριν, ο οποίος συνέθεσε το «White Christmas».

1900: Εκοιμήθη  ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Σωφρόνιος, σε ηλικία 73 ετών.

1904: Γεννιέται στην Ισπανία ο διάσημος εκκεντρικός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί. Υπήρξε από τους χαρακτηριστικούς εκφραστές του σουρεαλισμού.

1910: Για πρώτη φορά από το 1835, ο κομήτης του Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη, με αποτέλεσμα αστρολόγοι και μελλοντολόγοι να προαναγγέλλουν το τέλος του κόσμου.

1913: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει ότι, αν και η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι κρίσιμη, εντούτοις πιστεύει ότι δεν θα διασπαστεί ο Βαλκανικός Σύνδεσμος.

1921: Η Γερμανία αποδέχεται, χωρίς όρους, τις συμμαχικές απαιτήσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις.

1924: Στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, η Συμμαχία των Αριστερών κερδίζει 328 έδρες ενώ οι συντηρητικοί παίρνουν 226.

1924: Ο Γκόντλιεπ Ντάιμλερ και το Καρλ Μπενζ ενώνουν τις εταιρείες τους και δημιουργούν την Mercedes-Benz.

1926: Με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου, απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα. Η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.

1930: Ο Γάλλος Μερμόζ πετά με αεροπλάνο πάνω από το Νότιο Πόλο.

1931: Κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος σε επτά πόλεις της Ισπανίας, προκειμένου να κατασταλεί η μεγάλης έκτασης εξέγερση.

1932:Γεννιέται ο Ιταλός μετρ της υψηλής ραπτικής Βαλεντίνο.

1933: Γεννιέται ο Λούις Φάραχαν, Αφροαμερικανός ηγέτης της θρησκευτικής – πολιτικής κίνησης «Το Έθνος του Ισλάμ».

1934: Εξαιτίας της ξηρασίας, οι ΗΠΑ πλήττονται με μία από τις χειρότερες θύελλες σκόνης, αφού εκατοντάδες τόνοι χώματος μεταφέρονται από τις μεγάλες πεδιάδες.

1940: Γεννιέται ο Χιλιανός πρωτοπόρος στην τεχνική του βίντεο, Χουάν Ντόουνεϊ.

1949: Το Σιάμ μετονομάζεται επισήμως σε Ταϊλάνδη.

1958: Η ΕΡΕ και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κερδίζουν και πάλι τις εκλογές, με ποσοστό 41,16%. Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση, με ποσοστό – έκπληξη 24,42%.

1959: Οι δύο Γερμανίες είναι παρούσες στη Διάσκεψη της Γενεύης.

1962: Πρόταση μομφής κατά της ελληνικής Κυβέρνησης καταθέτει η Ένωση Κέντρου.

1963: Γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Νατάσα Ρίτσαρντσον.

1965: Στο Πακιστάν, 5.000 είναι οι νεκροί και 3 εκατομμύρια οι άστεγοι από κυκλώνα.

1968: Στην καρδιά των γεγονότων του Μάη, η γαλλική Κυβέρνηση υποκύπτει μετά από μίας εβδομάδας συγκρούσεων στα αιτήματα των φοιτητών του Παρισιού. Ο πρωθυπουργός Ζορζ Πομπιντού ανακοινώνει την υποχώρηση της Κυβέρνησης του, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος σε μία από τις χειρότερες συγκρούσεις, που έχουν ξεσπάσει στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

1981: Πεθαίνει, από καρκίνο, σε ηλικία 36 ετών, ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε Μπομπ Μάρλεϊ.

1982: Αρχίζουν στο Αλγέρι οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και του Αλγερινού ομολόγου του Αμπντελγκανί, με επίκεντρο διάφορα οικονομικά ζητήματα.

1985: 56 φίλαθλοι σκοτώνονται, όταν εκδηλώνεται φωτιά στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Μπράντφορντ στην Αγγλία στον αγώνα Μπράντφορντ- Λίνκολν Σίτι.

1987: Γίνεται στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς και πνεύμονα.

1987: Η Κορασόν Ακίνο εκλέγεται πρόεδρος των Φιλιππίνων.

1988: Στο Κάρνεγκι Χολ, εορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Έρβινγκ Μπερλίν, με τη συμμετοχή των Φρανκ Σινάτρα, Γουίλι Νέλσον, Μέριλιν Ορν και πολλών άλλων.

1989: Ο Άρειος Πάγος τάσσεται υπέρ της έκδοσης Ρασίντ, τον οποίο διεκδικούν οι ΗΠΑ για επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων.

1990: Πεθαίνει ξαφνικά από καρδιακό επεισόδιο και σε ηλικία 65 ετών ο Στράτος Διονυσίου, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του λαϊκού τραγουδιού.

1991: Τρεις ελληνικές ταινίες, «ο Δραπέτης» του Ξανθόπουλου, «ο Ζάκο της Νάντης» της Βαρυτά και το «Σιγκαπούρη Σλινγκ» του Νικολαΐδη, προβάλλονται σε εκδήλωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες.

1992: Σύμφωνα με έρευνα γυναικείου περιοδικού της Βρετανίας, η πριγκίπισσα Νταϊάνα χαρακτηρίζεται ως η ωραιότερη γυναίκα της χώρας.

1995: Στο Ζαΐρ, εκδηλώνεται επιδημία από το φονικό ιό Έμπολα από τον οποίο 90 άτομα χάνουν τη ζωή τους.

1996: Μία φωτιά που προκλήθηκε από λάθος χρήση φιαλών οξυγόνων στην πτήση ValuJet 592 προς Ατλάντα, προκαλεί την πτώση του αεροσκάφους, τύπου Douglas DC-9, στη Φλόριδα. Σκοτώνονται και οι 110 επιβαίνοντες.

1997: Σε μία αμφιλεγόμενη μονομαχία ο ειδικά σχεδιασμένος υπολογιστής της IBM Deep Blue κερδίζει τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Γκάρι Κασπάροφ σε μια σειρά από 6 παρτίδες στη Νέα Υόρκη. Μετά τη νίκη του Κασπάροφ το 1996, το κομπιούτερ ξαναπρογραμματίστηκε, ώστε να μπορεί να ελέγξει 200 εκατομμύρια θέσεις το δευτερόλεπτο.

1998: Στην έρημο του Ρατζαστάν, η Ινδία πραγματοποιεί την πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή, σπάζοντας τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και αναζωπυρώνοντας την έχθρα της με το Πακιστάν, που επίσης έχει πυρηνικά.

2013: Τρομοκρατική βομβιστική ενέργεια στο Ρεϊχανλί της Τουρκίας σκοτώνει 46 άτομα

2014: Στην Κινσάσα 15 άτομα σκοτώνονται μετά από πανικό που προκάλεσε η ρήξη δακρυγόνων από την αστυνομία σε πλήθος που διαμαρτυρόταν.

TOP NEWS