Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου

  • Dogma
Σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου. Σαν σήμερα χειροτονούνται Επίσκοποι οι Νέας Σμύρνης Συμεών και Γρεβενών Δαβίδ.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Οσίων Θεοδότου επισκόπου Εφέσου. Συμεώνος, του νέου θεολόγου (†1022), Επικτήτου (Αρσινοίτου ) του εν Κύπρω και των εν αυτή ασκητών: Βαλαντίου, Βαρλαάμ, Βαρνάβα, Βαρνάβα μονάχου, Βασιλείου επισκόπου, Γεωργίου (Βαβατσινιώτη, Γεωργίου (Επιτηδεώτου ), Γεωργίου (Περαχωρίτου ), Γεωργίου (του Σαλαμάνου), [Δημητριανού επισκόπου (εις Πέραν ), Ειρηνικού (ή Αρνιακού), Ελπιδίου, Επαφροδίτου, Θεοσεβίου και Ιάσονος επισκόπου Δαμάσκου. Μαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου (†850). Αναστασίας της παρθένου. Ανδρομάχης και Ανδρομάχου. Ανθίας, Διόδωρου, Δομνίνης, Δωροθέου. Ιουβεντίνου, Μαξίμου, Μαλφεθά.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου:

539 πΧ Ο βασιλιάς της Περσίας, Κύρος ο Μέγας, καταλαμβάνει τη Βαβυλώνα και απελευθερώνει τους Εβραίους, που βρίσκονται στην πόλη για 70 χρόνια εξόριστοι από την Ιουδαία.

1492 Σαν σήμερα ανακάλυψη της Αμερικής: Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στις Μπαχάμες, νομίζοντας ότι βρίσκεται στη Νότια Ασία.

1773 Τίθεται σε λειτουργία το πρώτο ψυχιατρείο στην Αμερική, στην Πολιτεία της Βιρτζίνια.

1792 Columbus Day: Γιορτάζεται για πρώτη φορά η ημέρα του Κολόμβου στη Νέα Υόρκη.

1810 Διοργανώνεται η πρώτη «Οκτόμπερφεστ», όταν ο βασιλιάς της Βαυαρίας καλεί τους πολίτες του Μονάχου να γιορτάσουν μαζί με τη βασιλική οικογένεια, τους γάμους του πρίγκιπα Λουδοβίκου με την πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας. Η γιορτή θα γίνει θεσμός αργότερα ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο.

1822 Η Βραζιλία γίνεται και επισήμως ανεξάρτητη από την Πορτογαλία. Ο Δον Πέδρο ανακηρύσσεται αυτοκράτορας.

1826 Σαν σήμερα ο Νικόλαος Κριεζιώτης επικεφαλής 450 ανδρών πετυχαίνει χωρίς απώλειες να μπει στην Ακρόπολη των Αθηνών για να ενισχύσει την φρουρά που πολιορκεί ο Κιουταχής.

1862 Ο Όθωνας και η Αμαλία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Στις 9 μ.μ. αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά, εσπευσμένα, για την Τεργέστη, με το πολεμικό σκάφος «Σκύλλα».

1892 Στους εορτασμούς των 400 χρόνων για την Ημέρα του Κολόμβου, η «Υπόσχεση για Πίστη» (Pledge of Allegiance) απαγγέλλεται από τους μαθητές όλων των δημόσιων σχολείων των ΗΠΑ.

1933 Περιέρχεται στη δικαιοδοσία του αερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης από τον αμερικανικό στρατό το νησί του Αλκατράζ, το οποίο μεταβάλλεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

1939 Απερατώνονται οι εργασίες αναστήλωσης του Ναού της Απτέρου Νίκης.

1940 Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος: Στη Ρουμανία, οι δυνάμεις των Ναζί μπαίνουν στο Βουκουρέστι.

1944 Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Αθήνα απελευθερώνεται από τους Γερμανούς. Τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την πόλη. Ο λαός της πρωτεύουσας κατεβαίνει στους δρόμους και πανηγυρίζει την υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη, ύστερα από 1.264 μέρες σκλαβιάς. Στις 9.45 π.μ. μαχητές του ΕΛΑΣ υψώνουν στην Ακρόπολη τη γαλανόλευκη.

1949 Το Λαϊκό Γερμανικό Συμβούλιο και το δημοκρατικό αντιφασιστικό μπλοκ της ζώνης σοβιετικής κατοχής αποφασίζουν τη δημιουργία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

1953 Σαν σήμερα το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει συμφωνία με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

1960 Επεισοδιακή είναι η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όταν ο σοβιετικός ηγέτης, Νικίτα Χρουστσόφ, εξοργισμένος από το λόγο ενός Φιλιππινέζου διπλωμάτη, χρησιμοποιεί ύβρεις, σφιγμένες γροθιές και χτυπά …το παπούτσι του στο έδρανο.

1968 Τελετή έναρξης των 19ων Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη του Μεξικού.

1984 Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης. Βόμβα του ΙΡΑ » κόβει» στα δύο το Γκράντ Οτέλ στο Μπράιτον, όπου διαμένει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ και μέλη του υπουργικού συβουλίου της, που βρίσκονται εκεί για το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος. Σκοτώνονται 5 άτομα και ακρωτηριάζονται ή τραυματίζονται βαριά πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νόρμαν Τέμπιτ.

1992 Στην Αίγυπτο, σεισμός 5,9 Ρίχτερ συγκλονίζει το Κάιρο, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 400 ατόμων και τον τραυματισμό 4.000. Το επίκεντρο, του καταστροφικότερου σεισμού, που έπληξε ποτέ τη χώρα δεν είναι πολύ μακριά από τις μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας και τη Σφίγγα.

2002 Χειροτονείται Επίσκοπος ο Νέας Σμύρνης Συμεών. Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÍÅÁ ÓÌÕÑÍÇÓ ÓÕÌÅÙÍ ÊÏÕÔÓÇ ×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÍÅÁ ÓÌÕÑÍÇÓ ÓÕÌÅÙÍ ÊÏÕÔÓÇ ×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÍÅÁ ÓÌÕÑÍÇÓ ÓÕÌÅÙÍ ÊÏÕÔÓÇ ×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÍÅÁ ÓÌÕÑÍÇÓ ÓÕÌÅÙÍ ÊÏÕÔÓÇ

2014 Σαν σήμερα χειροτονείται Επίσκοπος ο Γρεβενών Δαβίδ.
12102014_david_18 12102014_david_21 12102014_david_23 12102014_david_31 12102014_david_34

TOP NEWS