Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Οσίου Ξενοφώντος και της συνοδείας αυτού. Ιερομάρτυρος Ανανίου, Πέτρου δεσμοφύλακος. Οσίων Αμμωνά και Γαβριήλ. Ξενοφώντος κτήτορος της εν Άθω ομωνύμου μονής και Συμεώνος του «παλαιού».
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου:

1821 Αρχίζει η διάσκεψη στη Βοστίτσα, σημερινό Αίγιο, όπου ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει στους προκρίτους, ότι η Ελληνική Επανάσταση θα αρχίσει στις 25 Μαρτίου.

1838 Το Τενεσσί επικυρώνει τον πρώτο νόμο για την ποτοαπαγόρευση στην ιστορία των ΗΠΑ

1841 Η Βρετανία καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.

1885 Ομάδες πιστών του Μαχντί καταλαμβάνουν το Χαρτούμ.

1911 Ο Γκλεν Χάμοντ Κέρτις πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχή πτήση με υδροπλάνο.

1924 Σαν σήμερα συμφωνείται στο δεύτερο συνέδριο της ΕΣΣΔ να διατηρηθεί το σώμα του Λένιν, που είχε πεθάνει στις 21 Ιανουαρίου και να μετονομαστεί η Αγία Πετρούπολη σε Λένινγκραντ.

1925 Γεννιέται ο Πολ Νιούμαν, Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ (1986) για την ταινία Το χρώμα του χρήματος. (Θαν. 26/9/2008)

1928 Γεννιέται ο Ροζέ Βαντίμ, Γάλλος δημοσιογράφος, συγγραφέας, ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ιδιαίτερα γνωστός για την ταινία του «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», η οποία υπήρξε και η αφετηρία της μεγάλης καριέρας της Μπριζίτ Μπαρντό.

1932 Η αγροτική εξέγερση, λόγω της φτώχειας, που μαστίζει τον αγροτικό πληθυσμό, παίρνει πανελλήνιες διαστάσεις.

1939 Ξεκινούν τα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας «Όσα Παίρνει ο Άνεμος».

1945 Σαν σήμερα γεννιέται η Αγγλίδα Ζακλίν ντι Πρε, μια από τις πιο ταλαντούχες και επιτυχημένες τσελίστριες παγκοσμίου φήμης, που πέθανε στα 42 της χρόνια από σκλήρυνση κατά πλάκας.

1946 Γεννιέται ο Ζιν Σίσκελ ένας από τους σημαντικότερους κριτικούς κινηματογράφου.

1948 Με την υπογραφή του υπ αριθμόν 9981 προεδρικού διατάγματος από τον Αμερικανό Πρόεδρο Χάρι Τρούμαν, υιοθετείται στις τάξεις του η αρχή της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών για όλους, ανεξαρτήτως φυλής.

1977 Σαν σήμερα πεθαίνει ο παραγωγός ταινιών Φιλοποίμην Φίνος.

1996 Κρίση των Ιμίων. Ο Δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των βραχονησίδων από τους Τούρκους, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δυο νησιά.

2010 Σαν σήμερα το Avatar ξεπερνά τον Τιτανικό και γίνεται η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών.

TOP NEWS