Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Αυγούστου

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Αυγούστου. Το 2001 ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανακοινώνει ότι 3.000.000 πολίτες ψήφισαν υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, στο άτυπο δημοψήφισμα που διενήργησε η Εκκλησία της Ελλάδος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Δάμωνος πρεσβυτέρου, Διομήδους και Λαυρεντίου. Μαρτύρων Εζεκίου του δικαίου βασιλέως. Οσίου Μωϋσέως του Αιθίοπος (†δ΄αι.).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 28 Αυγούστου.

430 Πεθαίνει ο Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος και Άγιος της Χριστιανικής Εκκλησίας, από τους σημαντικότερους θεολόγους του Χριστιανισμού.

475 Ο Γερμανός στρατηγός Ορέστης υποχρεώνει τον αυτοκράτορα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ιούλιο να εγκαταλείψει τη Ραβέννα και στη θέση του ορίζει τον Ρωμύλο Αύγουστο.

1521 Σαν σήμερα οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Βελιγράδι.

1565 Ιδρύεται η Σεντ Ογκουστίν στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο παλαιότερος ευρωπαϊκός οικισμός στις ΗΠΑ.

1749 Γεννιέται ο φιλόσοφος και συγγραφέας Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκέτε.

1828 Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι.

1829 Οι πρώτοι Έλληνες πατούν το πόδι τους στην Αυστραλία. Πρόκειται για επτά ναυτικούς, που έχουν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

1904 Σαν σήμερα ο Παύλος Μελάς αρχίζει τον αγώνα του κατά των κομιτατζήδων της Δυτικής Μακεδονίας.

1919 Το Πατριαρχείο διαμαρτύρεται για τους διωγμούς της Θράκης.

1968 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Δημήτρης Πικιώνης, αρχιτέκτονας. Μεταξύ των έργων του, η μελέτη της διαμόρφωσης του χώρου στην ακρόπολη και στου Φιλοπάππου.

1981 Θεμελιώνεται στον Πειραιά το νέα δικαστικό μέγαρο.

1987 Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση της Ελλάδας με την Αλβανία.

1988 Σε μια αεροπορική επίδειξη στο Ράμσταϊν της Δυτικής Γερμανίας, τρία μαχητικά αεροσκάφη συγκρούονται στον αέρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 69 άτομα.

1999 Η Μιρέλλα Μανιάνι κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό με 67.09 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Σεβίλλης.

2001 Σαν σήμερα ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανακοινώνει ότι 3.000.000 πολίτες ψήφισαν υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, στο άτυπο δημοψήφισμα που διενήργησε η Εκκλησία της Ελλάδος. (φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης – Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 21 Ιουνίου 2000)

2005 Ο τυφώνας Κατρίνα φτάνει στις ακτές της Λουιζιάνα και ξεκινά το καταστροφικό του έργο.

2007 Συγκλονίζει ο θάνατος του ποδοσφαιριστή Αντόνιο Πουέρτα που κατέρρευσε κατά την ώρα αγώνα της Σεβίλλης με τη Χετάφε στις 25 Αυγούστου. Ήταν μόλις 22 ετών.

TOP NEWS