Η σταθερή απόφαση του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του Κουλακιώτη

  • Δόγμα

Πόσες φόρες, ακόμη, φανήκαμε αδέκαστοι στις αποφάσεις και στα λόγια μας, πλην όμως, πολύ πολύ γρήγορα, οι ίδιες οι πράξεις μας ήρθαν να μάς διαψεύσθουν για το ακριβώς αντίθετο!

Γράφει ο Αναστάσιος Μαρίνης, θεολόγος

Σήμερα, απόγευμα 15 Φεβρουαρίου 2022 και η Εκκλησία μας, μεταξύ πολλών αγίων, τιμά και τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννη του Κουλακιώτη, του εκ Θεσσαλονίκης. 

Τον κατηγόρησαν ότι, δήθεν, υποσχέθηκε πως θα αρνηθεί τον Χριστό και θα ασπασθεί τη μουσουλμανική θρησκεία. Ο Ιωάννης, ασφαλώς, αρνήθηκε και χωρίς απολογία, τον απαγχόνισαν στο παζάρι, ημέρα Τρίτη, στα 1776, περίποου στις 18:00μ.μ.

Ξεχωρίζω το θάρρος και την πίστη του αγίου. Γι᾿ αυτά, κυρίως, θέλω να γράψω, σε αυτά να αναφερθώ. Όμως, η σταθερότητά του, η επίμονη και αμετακίνητη απόφασή του να μην αρνηθεί τον Χριστό, είναι αλήθεια, με συγκινεί περισσότερο.

Σταθερή και αμετακίνητη απόφαση να μην αρνηθεί τον Χριστό! Πόσες φορές, σκέπτομαι, πήρα την ίδια απόφαση για να την ανακαλέσω στον πρώτο πειρασμό που συνάντησα!

Πόσες φόρες, ακόμη, φανήκαμε αδέκαστοι  στις αποφάσεις και στα λόγια μας, πλην όμως, πολύ πολύ γρήγορα, οι ίδιες οι πράξεις μας ήρθαν να μάς διαψεύσουν για το ακριβώς αντίθετο.

Ω μακαρία σταθερότητα, που αποτελείς βακτηρία πνευματική, «σημείο» και οδό αταλάντευτη και αδιάσειστη, που οδηγείς ασφαλώς στην Ουράνια Βασιλεία!

Ω, σταθερότητα γλυκυτάτη που, αβίαστα, συντελείς να αναδεικνύονται οι «αγαπημένοι φίλοι» του Χριστού επί της γης!

Ω, μακαρία σταθερότητα! Αλήθεια, πόσο λείπεις και απουσιάζεις σήμερα από τη ζωή και καθημερινότητά μας!

TOP NEWS