Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο μεγαλύτερος προφήτης

  • Dogma
άγιος Ιωάννης

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος υφίσταται αυτόν τον πόνο του αποκεφαλισμού, ακριβώς διότι είναι ο προφήτης, ο μεγαλύτερος προφήτης, ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών, ο μεγαλύτερος από όλους τους ανθρώπους, αυτός που προετοίμασε τον δρόμο του Χριστού και εδώ στη γη και κάτω στον άδη.

Διότι αυτός πρώτος πήγε στον άδη, και προετοίμασε και εκεί τα πράγματα, και έπειτα πήγε ο Χριστός. Και τα υπέστη όλα αυτά, ακριβώς διότι είναι του Χριστού, ο προφήτης του Χριστού, ο άγιος του Θεού, ο άνθρωπος του Θεού, ο απεσταλμένος του Θεού, το όργανο του Θεού. Και όλοι οι άλλοι άγιοι πέρασαν όσα πέρασαν, ακριβώς γιατί ήταν του Χριστού.

Καλό είναι σήμερα να δούμε μια ιδιαίτερη συγγένεια, μια βαθιά σχέση που υπάρχει μεταξύ της Παναγίας και του τιμίου Προδρόμου ως προς το θέμα των παθημάτων τους. Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος μαρτύρησε· του έκοψαν το κεφάλι. Και ο άγιος Συμεών ο Θεοδόχος, αναφερόμενος στην Παναγία είπε: «Και σου δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία». Αυτό κυρίως αναφέρεται στο μεγάλο μαρτύριο που πέρασε η Παναγία τις ώρες εκείνες κατά τις οποίες σταυρώθηκε ο Χριστός. Η Παναγία δεν είναι μητέρα του Θεού για να απαλλαγεί από αυτά, αλλά ακριβώς διότι είναι μητέρα του Θεού, επιτρέπει ο Θεός να περάσει αυτόν τον πόνο η μητέρα του. Και ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος υφίσταται αυτόν τον πόνο του αποκεφαλισμού, ακριβώς διότι είναι ο μεγαλύτερος προφήτης.

Ας τα σκεφθούμε αυτά, αδελφοί μου. Ας μη θέλουμε εμείς από άλλους δρόμους να πηγαίνουμε προς τον Θεό.

 

Από τα βιβλία: π. Συμεών Κραγιοπούλου (†), “Πνευματικά Μηνύματα 2019”, σελ. 262, και “Πνευματικά Μηνύματα 2022”, σελ. 262.

TOP NEWS