Οι εορτές και τα γεγονότα που σημάδεψαν την 04η Ιουλίου

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 04 Ιουλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιερομαρτύρων Δονάτου επισκόπου Λιβύης, Θεοφίλου επισκόπου, Θεοδότου, Θεοδώρου επισκόπου Κυρήνης. Μαρτύρων Κυπρίλλης και Αρόας. Λουκίας και Απολλωνίου. Ανδρέου αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, ποιητού του μεγάλου κανόνος και Μιχαήλ του Χωνιάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών (†1220). Οσίων Ασκληπιάδος και Μάρθας και Μενίγνου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 04 Ιουλίου:

362 π.Χ Ο Επαμεινώνδας νικά στη Μαντίνεια τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας τον σχηματισμό της λοξής φάλαγγας.

1054 Σαν σήμερα Κινέζοι αστρονόμοι, αλλά και τα μέλη της γηγενούς αμερικανικής φυλής Ανασάζι καταγράφουν την εμφάνιση ενός νέου αστεριού κοντά τον αστερισμό του Ταύρου. Πρόκειται, όμως, για ένα σουπερνόβα, που παραμένει ορατό, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, για αρκετούς μήνες. Τα υπολείμματα του «εκρηκτικού» θανάτου του αστεριού αυτού δημιούργησαν αυτό, που σήμερα είναι γνωστό ως το Νεφέλωμα του Καρκίνου.

1187 σαν σήμερα 04 Ιουλίου οι στρατιές του Σουλτάνου της Αιγύπτου και της Συρίας και ιδρυτή της δυναστείας των Αγιουβιδών, του Σαλαντίν Α νικούν τους Σταυροφόρους σε μάχη κατά παράταξη στη Γαλιλαία, στη θέση που ήταν γνωστή με το όνομα «Κέρατα του Χατί». O Σαλαντίν συνεχίζει την προέλαση του, για να ανακτήσει την Ιερουσαλήμ και τα περισσότερα από τα εδάφη, που κατείχαν οι Χριστιανοί.

1776 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία μόλις έχει λάβει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου. Μέσα από τις φλόγες της επανάστασης των αποικιών εναντίον της μητροπολιτικής Βρετανίας γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

1794 σαν σήμερα 04 Ιουλίου Βρετανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Πορτ-ο-Πριν στην Αϊτή.

1822 Πεθαίνει ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, αδελφός του Πετρόμπεη, οπλαρχηγός, από τις δυναμικότερες μορφές της ελληνικής επανάστασης. Σκοτώθηκε σε μάχη με τους Τούρκους στη Σπλάντζα της Ηπείρου.

1909 Συγκροτείται στην Αθήνα ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, μία ομάδα αξιωματικών που προετοίμασε την επανάσταση στο Γουδή τον ίδιο χρόνο και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1934 Πεθαίνει από λευχαιμία σε ηλικία 66 ετών η χημικός Μαρία Κιουρί, η οποία είχε τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ το 1903 και το 1911 για τις εργασίες της σχετικά με τη ραδιενέργεια.

2009 σαν σήμερα 04 Ιουλίου ανοίγει και πάλι ο χώρος στο στέμμα του αγάλματος της Ελευθερίας. Είχε κλείσει μετά τις επιθέσεις του 2001 στους Δίδυμους Πύργους.

TOP NEWS