Όσιος Σάββας: Τιμάται ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Σερβίας

  • Dogma
Όσιος Σάββας

Ο Όσιος Σάββας έζησε στα τέλη του 12ου αιώνα με αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ. Ήταν δευτερότοκος γιος του ηγεμόνα της Σερβίας Στεφάνου Α’ Νεεμάν και της πριγκίπισσας Άννας.

Από μικρό παιδί ο Όσιος Σάββας επεδίωκε το ήθος και την αρετή και έδειχνε μεγάλη αγάπη στη χριστιανική ζωή. Με τις προϋποθέσεις  αυτές,  σε ηλικία 17 ετών πήγε στο Άγιο Όρος, όπου, με τη συγκατάθεση του βασιλιά πατέρα του, έγινε μοναχός στην πολιτεία του Άθω και μετονομάστηκε σε Σάββας, λαμβάνοντας το όνομα του Μεγάλου ασκητή της ερήμου.

Αργότερα, έφτασε στο Άγιον Όρος και ο βασιλιάς πατέρας του. Το βασιλικό παράδειγμα ακολούθησαν και άλλοι Σέρβοι ιδιώτες. Έτσι, περί το 1195 μ.Χ., κτίστηκε η Σέρβικη Μονή Χιλανδαρίου, με πρωτοβουλία του Οσίου Σάββα.

Ο Όσιος Σάββας υπήρξε ελεήμονας, αφιλοχρήματος και ανακούφιζε τους φτωχούς. Αργότερα, έφυγε από το Άγιο Όρος και πήγε για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, από όπου, οπλισμένος πνευματικά, επέστρεψε στη Σερβία, για να στηρίξει την πίστη των ομοεθνών του Ορθοδόξων Χριστιανών. Τότε, αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος των Σέρβων. Αφού εργάσθηκε κατά Θεόν, κοιμήθηκε με ειρήνη στο Τύρνοβο το έτος 1236. Το ιερό λείψανό του βρέθηκε άφθορο, αλλά κάηκε το έτος 1594 από τον Σινάν πασά στο Βελιγράδι.

Οι Σέρβοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χρειάστηκαν 40 χρόνια για να οικοδομήσουν τον περικαλλή ναό του Αγίου Σάββα στο κέντρο του Βελιγραδίου. Το συγκρότημα του ναού περιλαμβάνει και έχει υπόγειους ναούς, μεγάλες αίθουσες, τάφους των ιεραρχών και πατριαρχών. Το ύψος του Ναού είναι 77 μέτρα. Πρόκειται για ένα από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων, που παραμένει σημείο αναφοράς για τους ευλαβείς Σέρβους Χριστιανούς.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

TOP NEWS