Σαν σήμερα 01 Αυγούστου: Όλες οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 01 Αυγούστου.

Η Εκκλησία τιμά σήμερα την πρόοδο του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, ήτοι την έξοδο αυτού εκ του ιερού Παλατιού εις την Πόλιν. Τιμά, επίσης, τη μνήμη των αγίων Επτά Μαρτύρων Παίδων, των Μακκαβαίων Αβείμ, Αντωνίου, Αχείμ, Γουρίου, Ελεαζάρου, Ευσεβωνά και Μαρκέλλου, της μητρός αυτών Σολομονής και Ελεαζάρου (†166 π. Χ), του διδασκάλου αυτών. Των εν Πέργη αγίων Εννέα Μαρτύρων (1): Αλεξάνδρου, Άττου, Ευκλέου, Κατούνου, Κινδέου, Κυριάκου, Λεοντίου, Μηναίου και Μνησιθέου. Μαρτύρων: Θεοδώρου, Κηρύκου, Μηναίου, Μήνου, Πάπα του Νέου και Πολυεύκτου. Οσιομάρτυρος Ελέσης, της εν Κυθήροις. Οσίων Τιμοθέου επισκόπου Προκοννήσου, του θαυματουργού και Αντωνίου του Νέου, του εν Βερροία.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 01 Αυγούστου.

30 π.Χ. Ο Οκταβιανός μπαίνει θριαμβευτής στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

527 Ο Ιουστινιανός Α στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου μετά τον θάνατο του πατέρα του Ιουστίνου.

1291 Ιδρύεται η Ελβετική Συνομοσπονδία.

1498 Σαν σήμερα ο Χριστόφορος Κολόμβος πατάει το πόδι του για πρώτη φορά στην αμερικανική ενδοχώρα, στη σημερινή Βενεζουέλα.

1598 Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Αβραάμ Ορτέλιους, χαρτογράφος και γεωγράφος, δημιουργός του πρώτου σύγχρονου άτλαντα. Γεννήθηκε στην Αμβέρσα το 1527.

1619 Σαν σήμερα οι πρώτοι σκλάβοι φτάνουν στο Τζειμστάουν της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος Χέρμαν Μέλβιλ, δημιουργός του Μόμπι Ντικ. Πέθανε το 1891, ενώ τα έργα του έμειναν στην αφάνεια μέχρι το 1920.

1821 Σαν σήμερα εκδίδεται στην Καλαμάτα η πρώτη ελληνική εφημερίδα υπό τον τίτλο «Ελληνική Σάλπιγξ».

1834 Σαν σήμερα απαγορεύεται η δουλεία σε όλη τη βρετανική αυτοκρατορία.

1838 Η Βικτόρια στέφεται βασίλισσα της Βρετανίας. Θα παραμείνει στο θρόνο για 63 χρόνια και η εποχή της θα μείνει στην ιστορία ως «βικτοριανή».

1933 Σαν σήμερα παραχωρείται στις Ελληνίδες το δικαίωμα να εκλέγονται ως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.

1944 Σαν σήμερα η Άννα Φρανκ γράφει για τελευταία φορά στο ημερολόγιο της.

TOP NEWS