Σαν σήμερα 01 Νοεμβρίου – Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 01 Νοεμβρίου. Το 1948 σαν σήμερα εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και της μητρός αυτών Θεοδότης. Οσίου πατρός ημών Δαβίδ του «Γέροντος», του εν Ευβοία άσκήσαντος (†1519). Οσιομαρτύρων Ιακώβου διακόνου, Ιακώβου του εκ Καστοριάς και Διονυσίου (1520). Ιερομαρτύρων Ιωάννου επισκόπου εν Περσία και Ιακώβου του Ζηλωτού. Μαρτύρων Καισαρίου, Αγρίππα, Αδριανού, Δασίου, Σάβα, Σαβινιανού και Θωμά του νηπίου. Κυριαίνης και Ιουλιανής. Ερμηνιγγίλδου και Θεολήπτης.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 01 Νοεμβρίου

451 Ολοκληρώνεται η Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας. Καθορίζει το ορθόδοξο δόγμα σχετικά με τις δύο φύσεις του Χριστού και καταδικάζει το Μονοφυσιτισμό.

1512 Εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό η οροφή της Καπέλα Σιστίνα, που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Μιχαήλ Άγγελο.

1520 Σαν σήμερα ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος περνάει για πρώτη φορά από το πέρασμα που συνδέει τον Ειρηνικό Ωκεανό με τον Ατλαντικό, που θα ονομαστεί αργότερα Στενό του Μαγγελάνου.

1530 Από πλημμύρες στην Ολλανδία, χάνουν τη ζωή τους περίπου 400.000 άτομα.

1604 Παρουσιάζεται για πρώτη φορά ενώπιον κοινού του Λονδίνου η τραγωδία του Σαίξπηρ «Οθέλλος».

1755 Ισοπεδώνεται η Λισαβόνα από σφοδρό σεισμό μεγέθους 8,7 της κλίμακας Ρίχτερ. Ακολουθούν πελώρια παλιρροϊκά κύματα και πυρκαγιές. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 100.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό πληθυσμό της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

1800 Σαν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Άνταμς και η σύζυγός του Αμπιγκέιλ γίνονται οι πρώτοι ένοικοι του Λευκού Οίκου.

1800 Οι αντιπρόσωποι της Γερουσίας των Νησιών του Ιονίου, Αντώνιος-Μαρία Καποδίστριας και Νικόλαος Σίγουρος, γίνονται δεκτοί στη Κωνσταντινούπολη και παραλαμβάνουν από το Μέγα Βεζίρη το Σύνταγμα, το οποίο αναγνωρίζει την αυτονομία της Επτανήσου. Τη σημαία του νέου κράτους ευλογεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε μεγαλόπρεπη τελετή στο Πατριαρχείο.

1843 Ο Όθων συγκαλεί Εθνοσυνέλευση για την κατάρτιση Συντάγματος, ως απόρροια του κινήματος της 3ης Σεπτεμβρίου.

1870 Το Γραφείο Μετεωρολογίας των ΗΠΑ, που αργότερα θα μετονομαστεί σε Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας, κάνει την πρώτη του μετεωρολογική πρόβλεψη.

1879 Πατεντάρεται από τον Τόμας Έντισον η ηλεκτρική λάμπα.

1884 Υιοθετείται σε όλο τον κόσμο ο Μέσος Χρόνος Γκρίνουιτς (GMT) στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για τους Μεσημβρινούς στην Ουάσινγκτον.

1894 Στη Ρωσία, ανεβαίνει στο θρόνο ο τσάρος Νικόλαος Β’, ο τελευταίος των Ρομανόφ, μετά το θάνατο του πατέρα του, Τσάρου Αλέξανδρου Γ’.

1897 Μία ομάδα μαθητών από το λύκειο Ντ’ Αντζέλιο του Τορίνο ιδρύει μία ομάδα ποδοσφαίρου, την οποία ονομάζει Γιουβέντους.

1912 Σαν σήμερα η Ελλάδα καταλαμβάνει τη Σαμοθράκη.

1920 Θρίαμβος των αντιβενιζελικών κομμάτων στις ελληνικές εκλογές. Ο Βενιζέλος δεν εκλέγεται ούτε ο ίδιος βουλευτής και αναχωρεί για το εξωτερικό.

1922 Το Τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: Με απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα καταργείται το καθεστώς της μοναρχίας. Στις 17 Νοεμβρίου θα εκθρονιστεί επίσημα ο τελευταίος Σουλτάνος, Μεχμέτ ΣΤ’.

1936 Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπενίτο Μουσολίνι ανακοινώνει την υπογραφή συμφώνου με το Ράιχ, με το όνομα «Άξονας Βερολίνου-Ρώμης», και καλεί τη Βρετανία και τη Γαλλία να πράξουν το ίδιο.

1937 Ιδρύεται ο ΟΕΔΒ (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων).

1939 Ένα κουνέλι είναι το πρώτο ζώο, που συλλαμβάνεται με τεχνητή γονιμοποίηση στις ΗΠΑ.

1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, προσπαθώντας να ανακαταλάβει ύψωμα, πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Είναι ο πρώτος νεκρός Έλληνας αξιωματικός του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1948 Σαν σήμερα εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης ο Αθηναγόρας.

1962 Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει πύραυλο στον Άρη.

1963 Εγκαινιάζεται στο Πουέρτο Ρίκο το Αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο, με το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

1968 Πέθανε ο πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας».

1974 Εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για το Κυπριακό. Ζητά την επιστροφή των προσφύγων και την διασφάλιση του βασικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.

1981 Η Αντίγκουα και τα Μπαρμπέιντος ανεξαρτητοποιούνται από τη Βρετανία.

1988 Τρίτη δίωξη κατά του προέδρου του Ολυμπιακού, Γιώργου Κοσκωτά, για πλαστογραφία. Επικυρώνεται η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

1990 Εγκαινιάζεται η τηλεοπτική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (ΡΙΚ).

1993 Σαν σήμερα αρχίζει να ισχύει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μετονομάζεται σε ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση). Τα κράτη – μέλη που την αποτελούν ανέρχονται στα 12.

1998 Ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

TOP NEWS