Σαν σήμερα 02 Μαρτίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 02 Μαρτίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Θεοδότου επισκόπου Κυρήνειας της Κύπρου (†326). Μαρτύρων Ευθαλίας της παρθένου (†252), Ησυχίου του συγκλητικού, Νέστορος επισκόπου και Τριβιμίνου διακόνου. Τρωαδίου και των συν αυτώ. Οσιου Κοΐντου, του ομολογητού.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 02 Μαρτίου.

986 Ο Λουδοβικος ο Ε’ γίνεται βασιλιάς της Γαλλίας.

1810 Γεννιέται ο Πάπας Λέων ΙΓ.

1865 Ο μεσσήνιος πολιτικός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος σχηματίζει την πρώτη κυβέρνησή του.

1876 Σαν σήμερα γεννιέται ο πάπας Πίος ΙΒ.

1900 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει βοήθεια δύο εκατομμυρίων δολαρίων στο Πουέρτο Ρίκο.

1913 Ο ελληνικός στρατός, υπό την προστασία του θωρηκτού «Σπέτσαι», καταλαμβάνει τη Σάμο.

1939 Ο καρδινάλιος Ευγένιο Πατσέλι, γραμματέας του αποθανόντος πάπα Πίου ΙΑ, εκλέγεται νέος Ποντίφικας με το όνομα Πίος ΙΒ.

1949 Σαν σήμερα σημαντικές νίκες σημειώνει ο εθνικός στρατός στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα.

1969 Ειδικοί ανθρωπολόγοι συμπεραίνουν από το κρανίο, που βρέθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων, ότι η ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται 100.000 χρόνια στη Χαλκιδική.

1972 Σαν σήμερα οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακάριου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακάριου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.

1990 Ύστερα από 27 χρόνια, ο Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση, καθώς εκλέγεται αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, την κύρια οργάνωση των μαύρων. που αγωνίζεται για την ισότητα και την ισονομία στη χώρα.

 

TOP NEWS