Σαν σήμερα 04 Αυγούστου: Οι εορτές και τα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 04 Αυγούστου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των εν Εφέσω αγίων Επτά Παίδων: Αντωνίνου, Διονυσίου, Εξακουστιδιανού, Ιαμβλίχου, Κωνσταντίνου, Μαξιμιλιανού καί Μαρτινιανού. Μαρτύρων Θαθουήλ καί Ιάς. Οσίου Ιωάννου, του Νέου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 04 Αυγούστου.

1693 Ο καλόγερος Ντομ Περινιόν παρασκευάζει την πρώτη σαμπάνια σε μοναστήρι Βενεδικτίνων στο Οτβιγιέ της Καμπανίας.

1735 Το σώμα των ενόρκων αμερικανικού δικαστηρίου απαλλάσσει τον εκδότη της εφημερίδας New YorkWeekly Journal, Τζον Πίτερ Ζένγκερ από την κατηγορία του ανατρεπτικού λιβελογραφήματος. Πρόκειται για την πρώτη νίκη της ελευθερίας του Τύπου στις ΗΠΑ.

1792 Σαν σήμερα γεννιέται ο Άγγλος πεζογράφος και ποιητής Πέρσι Σέλλεϊ, που θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους του ρομαντισμού.

1859 Γεννιέται ο Νορβηγός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Κνουτ Χάμσουν. Ο Χάμσουν, το πραγματικό του όνομα του οποίου ήταν Κνουτ Πέτερσεν, κέρδισε το 1920 το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1865 Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού καθιερώνεται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

1875 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

1936 Ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία στην Ελλάδα.

1975 Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο ποιητής Αντρέας Εμπειρίκος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες.

1990 Σαν σήμερα πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών ο Ettore Maserati, ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής αυτοκινήτων που μαζί με τους αδερφούς του ίδρυσαν την εταιρεία αυτοκινήτων που έφερε το όνομά τους.

1991 Το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Ωκεανός» βυθίζεται ανοιχτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής.

1991 Πεθαίνει ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, Νικηφόρος Βρεττάκος.

2002 Σαν σήμερα η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κατακτούν την πρώτη θέση στα σκάφη 470 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ταλίν της Εσθονίας.

TOP NEWS