Σαν σήμερα 04 Νοεμβρίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 04 Νοεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των αγίων: Οσίου Ιωαννικίου του Μεγάλου, του εν Ολύμπω Προύσης(†846). Ιερομαρτύρων Νικάνδρου επισκόπου Μύρων († α΄ αι.) και Ερμείου πρεσβυτέρου († α΄ αι.). Μάρτυρος Πορφυρίου, εξ Εφέσου.Ευσεβέστατου βασιλέως Ιωάννου (Βατάζη), του «ελεήμονος». Του αγίου και Δικαίου Αβιμέλεχ.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 04 Νοεμβρίου.

1821 Οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι. Στη συνέχεια καταλαμβάνουν την Αθήνα και αρχίζουν τη δεύτερη πολιορκία της Ακροπόλεως.

1866 Το βασίλειο της Ιταλίας προσαρτά την Βενετία.

1883 Γεννήθηκε ο στρατιωτικός, πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας, Νικόλαος Πλαστήρας.

1884 Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο δημοκρατικός υποψήφιος, Γκρόβερ Κλίβελαντ, επικρατεί του ρεπουμπλικάνου, Τζέιμς Τζ. Μπλέιν και γίνεται ο 22ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1899 Εκδίδεται το έργο του Φρόιντ «Η ερμηνεία των ονείρων».

1901 Γεννήθηκε ο αρχαιολόγος, Σπυρίδων Μαρινάτος, με σημαντικότατο ανασκαπτικό έργο στη Θήρα της Σαντορίνης.

1911 Λήγει το «Επεισόδιο του Αγαδίρ» με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα βρίσκουν για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το Γαλλικό Κονγκό.

1912 Ο «δάσκαλος της πολιτικής», Γούντροου Ουίλσον, εκλέγεται 28ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1918 Ιδρύεται το ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας), το οποίο αργότερα θα μετονομαστεί σε ΚΚΕ.

1931 Παραιτείται ο Έλληνας υπουργός Ναυτικών, λόγω της προσάραξης του «Αβέρωφ». Αντικαθίσταται και ο αρχηγός του στόλου.

1931 Πέθανε ο Γάλλος, Αντρέ Μισελέν, ο άνθρωπος που εφηύρε τα ελαστικά αυτοκινήτων

1939 Γεννήθηκε η ηθοποιός, Μάρθα Καραγιάννη.

1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ανακοινώνεται επίσημα η απόβαση βρετανικών στρατευμάτων στην Κρήτη.

1944 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Σύμμαχοι ανακοινώνουν ότι, η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Ναζί. Ολοκληρώνεται η εκκένωση της ηπειρωτικής Ελλάδας από τους γερμανούς. Γερμανικές φρουρές παραμένουν μόνο στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο, και στο ΒΔ τμήμα της Κρήτης μέχρι το Μάιο του 1945

1949 Ο ΟΗΕ σταματά την αποστολή στρατιωτικού υλικού προς τη Βουλγαρία και την Αλβανία, επειδή τροφοδοτούν τους έλληνες αντάρτες.

1952 Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ νικά το δημοκρατικό αντίπαλό του, Αντλάι Στίβενσον και γίνεται ο 34ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1956 Σοβιετικά στρατεύματα, φτάνουν στην Ουγγαρία. 200.000 Ρώσοι στρατιώτες καταστέλλουν την αντισταλινική εξέγερση στη χώρα. Σε δύο μέρες θα πετύχουν τον στόχο τους. Ο πρωθυπουργός Ίμρε Νάγκι αντικαθίσταται από τον Γιάνος Καντάρ. 2.500 οι νεκροί Ούγγροι και 700 οι σοβιετικές απώλειες.

1961 Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού κέρδισε τις εκλογές, στις οποίες καταγγέλθηκε ότι «ψήφισαν ακόμα και τα δέντρα». Ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, επανέλαβε ότι δεν την αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση.

1980 Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ:Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ και Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Ρόναλντ Ρέιγκαν, κατατροπώνει εκλογικά τον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ και τον διαδέχεται στον προεδρικό θώκο.

Την ίδια μέρα, καθιερώνεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας στην Ελλάδα.

1984 Στη Νικαράγουα διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές από το 1928. Οι «Σαντινίστας» του Ντανιέλ Ορτέγα κερδίζουν με 63%.

1992 Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά το αγγλικό Κοινοβούλιο επικυρώνει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1996 Τραγικό δυστύχημα στο θαλάσσιο χώρο έξω από το Βαθύ της Σάμου, όταν η πυραυλάκατος «Κωστάκος» του Πολεμικού Ναυτικού εμβολίζεται από το επιβατηγό πλοίο «Σάμαινα». Από το σφοδρό εμβολισμό σκοτώνονται ακαριαία 4 υπαξιωματικοί, ενώ η πυραυλάκατος κόβεται στα δύο και βυθίζεται μέσα σε 10 λεπτά χωρίς να χάσει τη ζωή του κανένας άλλος από το πλήρωμα των 50 και πλέον ανδρών.

2001 Ο Βλάσης Μάρας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής, που διεξάγεται στη Γάνδη.

2008 Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος. Συγκεντρώνει το 52,92% των ψήφων και 365 εκλέκτορες, έναντι 45,67% και 173 εκλεκτόρων του Τζον Μακέιν.

TOP NEWS