Σαν σήμερα 05 Αυγούστου: Όλες οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 05 Αυγούστου.

Σήμερα εορτάζει η Αγία Νόννα (που σημαίνει γηραιά κυρία, γιαγιά), μητέρα του Γρηγορίου του Θεολόγου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα,

1824 Ο Γεώργιος Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στη Σάμο. Το νησί δεν θα απειληθεί ποτέ ξανά από τους Τούρκους.

1832 Πέθανε ο Δημήτρης Υψηλάντης

1903 Η διδασκαλική ομοσπονδία της Γαλλίας συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθεί η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία.

1930 Γεννήθηκε ο Νιλ Άρμστρονγκ, Αμερικανός πιλότος, μηχανικός και αστροναύτης. Η δεύτερη διαστημική του πτήση ως κυβερνήτη της αποστολής Απόλο 11 τον έφερε στη Σελήνη, όπου στις 21 Ιουλίου του 1969 πάτησε πρώτος το πόδι του λέγοντας: «Ένα μικρό βήμα για ένα άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».

1962 Το φυλετικό καθεστώς Απάρτχαϊντ της Νοτίου Αφρικής οδηγεί στη φυλακή στο νησί Ρόμπεν τον αγωνιστή για ίσα δικαιώματα Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος θα αποφυλακιστεί τελικά το 1990.

1963 Ηνωμένες Πολιτείες, Σοβιετική Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφουν συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

1973 Παλαιστίνιοι κομάντος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατά αεροσκάφους της TWA που κατευθύνεται στο Τελ Αβίβ. Τρία άτομα χάνουν τη ζωή τους και 55 τραυματίζονται.

1986 Η αμερικανική Γερουσία ψηφίζει το φιλόδοξο αντιπυραυλικό πρόγραμμα του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, γνωστό και ως «Πόλεμος των Άστρων».

TOP NEWS