Σαν σήμερα 05 Δεκεμβρίου: Όλες οι εορτές και τα πιο σημαντικά γεγονότα της ημέρας

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 05 Δεκεμβρίου. Σαν σήμερα. Το 2008 πεθαίνει ο πατριάρχης της Ρωσίας Αλέξιος ο Β’.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Αβερκίου, Αναστασίου και Διογένους. Των εν Άθω («Κελλιωτών») οσιομαρτύρων. Οσίων Σάββα του ηγιασμένου (†532), Φιλόθεου και Νεκταρίου, των εν Άθω. Νόννου και Γράτου επισκόπου Εφέσου. Μάρτυρος Διογένους.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 05 Δεκεμβρίου:

1360 Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στη Γαλλία νόμισμα με την ονομασία φράγκο. Θα παραμείνει στην κυκλοφορία μέχρι την είσοδο του ευρώ το 2002.

1776 Ιδρύεται η Φι Μπέτα Κάππα (ΦΒΚ), η πρώτη πανεπιστημιακή αδελφότητα στο Κολέγιο William and Mary, στο Γουίλιαμσμπεργκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Σκοπός της ήταν η μελέτη των ελληνικών κλασσικών γραμμάτων.

1782 Γεννιέται ο Μάρτιν Βαν Μπιούρεν, 8ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

1791 Σαν σήμερα πεθαίνει στη Βιέννη, σε ηλικία 35 ετών, ο μεγάλος συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Το έργο του περιλαμβάνει 41 συμφωνίες.

1909 Πεθαίνει στο Μόναχο ο γνωστός ελληνιστής και βυζαντινολόγος Κάρολος Κρουμπάχερ, συγγραφέας της «Ιστορίας των Βυζαντινών Γραμμάτων» και διευθυντής του «Βυζαντινού Δελτίου».

1912 Για πρώτη φορά στον κόσμο, οι Έλληνες χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα για βομβαρδισμούς στο Μπιζάνι.

1926 Σαν σήμερα πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, που θεωρείται ο «πατέρας» του ιμπρεσιονισμού.

1941 Εκδίδεται το μυθιστόρημα ,»Η θάλασσα του Κορτέζ», του Τζον Στάινμπεκ

1945 Χάνονται αεροσκάφη της αμερικανικής αεροπορίας κατά την πτήση τους στο τρίγωνο των Βερμούδων και γεννιέται ο θρύλος της «Πτήσης 19»

2003 Σαν σήμερα τουλάχιστον 45 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 160 τραυματίζονται από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιούν Τσετσένοι αυτονομιστές σε τρένο στη νότια Ρωσία, το οποίο ήταν γεμάτο εργαζόμενους που πήγαιναν στη δουλειά τους. Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση ως «προσπάθεια αποσταθεροποίησης» της χώρας, καθώς έγινε δύο μέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Για αποτρόπαια και αδικαιολόγητη ενέργεια κάνει λόγο η διεθνής κοινότητα.

2007 Σε εμπορικό κέντρο στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ ο 19χρονος Ρόμπερτ Χόκινς σκοτώνει με ημιαυτόματο όπλο οκτώ άτομα και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

2008 Σαν σήμερα πεθαίνει ο πατριάρχης της Ρωσίας Αλέξιος ο Β’.

(φώτο αρχείου: eurokinissi)

TOP NEWS