Σαν σήμερα 05 Ιουλίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 05 Ιουλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αθανασίου του εν Άθω (†1000) και των συν αυτώ αποκταθέντων Εξ μαθητών και Λαμπαδού. Ιερομάρτυρος Στεφάνου μητροπολίτου Ρηγίου (Καλαβρίας). Οσιομάρτυρος Κυπριανού του εκ Κλειτσού Αγραφων (†1679). Σύναξις των ΚΓ΄ Λεσβίων Αγίων.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 05 Ιουλίου:

1316 Διεξάγεται η Μάχη της Μανωλάδας στην Κοίλη Ηλεία, μεταξύ των στρατευμάτων του Λουδοβίκου της Βουργουνδίας και του Φερδινάνδου της Μαγιόρκας. Ο Λουδοβίκος θα επικρατήσει και θα παραμείνει κυρίαρχος του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.

1610 Ο Βρετανός έμπορος από το Μπρίστολ, Τζον Γκάι, μαζί με άλλους 39 άποικους φεύγουν από το Μπρίστολ για τη Νιουφάουντλαντ, στον Καναδά.

1681 Πεθαίνει ο Ρώσος τσάρος Φέοντορ Αλεξέγιεβιτς.

1687 Σαν σήμερα ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το σύγγραμμα του «Μαθηματικές αρχές της Φυσικής Ιστορίας».

1781 Γεννιέται ο Βρετανός αποικιοκράτης σερ Στάμφορντ Ράφλς, ιδρυτής της πόλης της Σιγκαπούρης.

1803 Η συνθήκη του Άρτλενμπρο οδηγεί στην γαλλική κυριαρχία του Ανόβερου, το οποίο πριν διοικούσαν οι Άγγλοι.

1811 Ο Σιμόν Μπολιβάρ κηρύσσει την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από την Ισπανία.

1813 Σαν σήμερα κατά τον πόλεμο του 1812 ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αρχίζουν οι επιδρομές των Άγγλων στο Φορτ Σλόσερ, το Μπλακ Ροκ και το Πλάτσμπεργκ, στη Νέα Υόρκη, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες.

1821 Δύναμη 36 τουρκικών πλοίων κανονιοβολεί τη Σάμο και επιχειρεί απόβαση. Η δύναμη αποβάσεως, αποτελούμενοι από 300 άνδρες, υφίσταται πανωλεθρία. Ισχυρή δύναμη Κρητών επιτίθεται εναντίον 5.000 Τούρκων κοντά στα Χανιά και τους τρέπει σε φυγή με σοβαρότατες απώλειες.

1830 Η Γαλλία εισβάλλει στην Αλγερία.

1853 Γεννιέται ο Βρετανός αποικιοκράτης, Σεσίλ Ροντς, ιδρυτής της Ροδεσίας, η οποία αργότερα ονομάστηκε Ζιμπάμπουε.

1865 Τίθεται σε εφαρμογή στην Αγγλία ο πρώτος νόμος ορίου ταχύτητας.

1880 Σαν σήμερα ο 23χρονος Ιρλανδός συγγραφέας, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, παραιτείται από τη δουλειά του στην τηλεφωνική εταιρία Έντισον, προκειμένου να ακολουθήσει το μεγάλο του πάθος: τη συγγραφή.

1884 Η Γερμανία καταλαμβάνει το Καμερούν.

1888 Γεννιέται ο Χέρμπερτ Σπένσερ Γκάσερ, ψυχολόγος, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ ιατρικής το 1944.

1889 Γεννιέται ο Γάλλος ποιητής, συγγραφέας, δραματουργός και σκηνοθέτης, Ζαν Κοκτώ.

1897 Σαν σήμερα γεννιέται ο Γεώργιος Γρίβας – «Διγενής», κύπριος στρατιωτικός και πολιτικός, ιδρυτής της δεξιάς οργάνωσης «Χ» στην Κατοχή και της απελευθερωτικής οργάνωσης ΕΟΚΑ στην Κύπρο.

1904 Πεθαίνει ο Ρώσος ποιητής Αμπάι Κουνανμπαιούλι.

1965 Σαν σήμερα η Μαρία Κάλλας δίνει την τελευταία της παράσταση, τραγουδώντας «Τόσκα» στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.

1971 Αρχίζει πλέον να ισχύει και επισήμων η νομοθεσία, που επιτρέπει στους Αμερικανούς να ψηφίζουν στα 18 αντί για τα 21.

1986 Σαν σήμερα ξανανοίγει για το κοινό το Άγαλμα της Ελευθερίας, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, μετά από εντατικές εργασίες συντήρησης.

TOP NEWS