Σαν σήμερα 05 Σεπτεμβρίου: Οι εορτές και τα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 05 Σεπτεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Προφήτου Ζαχαρίου και Ελισάβετ. Ιερομαρτύρων Αβδαίου επισκόπου Περσίδας καί Θεοδώρου.Μαρτύρων Θεοδώρου, Μεδίμνου καί Ουρβανού.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 05 Σεπτεμβρίου.

1187 Γεννιέται ο Λουδοβίκος Η της Γαλλίας.

1568 Σαν σήμερα γεννιέται ο Δομινικανός θεολόγος, φιλόσοφος και ποιητής Τομάσο Καμπανέλα.

1600 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Λορέτο Βιτόρι.

1638 Γεννιέται ο Λουδοβίκος ΙΔ της Γαλλίας.

1666 Σαν σήμερα τεράστια πυρκαγιά καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος του Λονδίνου (10.000 κτίρια) αλλά οι αναφορές μιλούν για μόλις 16 νεκρούς.

1698 Σε μία προσπάθειά του να απομακρύνει το λαό του από τα ασιατικά έθιμα, ο τσάρος Πέτρος Α της Ρωσίας φορολογεί, όσους αφήνουν γενειάδα.

1735 Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ, γιος του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

1863 Ο πρίγκιπας της Δανίας, Γουλιέλμος Χριστιανός Γεώργιος, που έχει ανακηρυχθεί βασιλιάς των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α’, αναχωρεί από την Κοπεγχάγη με προορισμό την Αθήνα. Αποχαιρετώντας τον, ο πατέρας του, βασιλιάς της Δανίας, υπενθυμίζει: «Να θυμάσαι ότι αποστολή των βασιλέων είναι να βασιλεύουν και όχι να κυβερνούν».

1962 Σαν σήμερα θεμελιώνεται το Γκολφ της Γλυφάδας.

1997 Πεθαίνει η Μητέρα Τερέζα, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Γιουγκοσλάβα καλόγρια, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στους άπορους της Καλκούτα.

1997 Σαν σήμερα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαραγκ, ανακοινώνει ότι η Αθήνα είναι η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

TOP NEWS