Σαν σήμερα 06 Μαρτίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 06 Μαρτίου. Το 2014 ξεκίνησε στο Φανάρι η σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και διήρκεσε μέχρι τις 9 Μαρτίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη Μνήμη της ευρέσεως του τιμίου Σταυρού μετά των τιμίων ήλων υπό της μακαρίας Ελένης (326). Μεγαλομαρτύρων Αετίου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Κωνσταντίνου και Μελισσηνού των στρατηγών, Βασσόη, Καλλίστου, Κρατερού και των συν αυτοίς 42 μαρτύρων των εξ Αμορίου (Φρυγίας) και εν Βαγδάτη μαρτυρησάντων (†845) . Ευβούλου, Ευφρόσυνου και Ιουλιανού. Οσίων Αρκαδίου, Ησυχίου του θαυματουργού και Μαξίμου του μάρτυρος.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 06 Μαρτίου.

1475 Γεννιέται ο μεγάλος ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας Μιχαήλ Άγγελος Μπουοναρότι, από τις κορυφαίες μορφές της ιταλικής Αναγέννησης.

1619 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας και Σωματοφύλακας Σαβινιέν Σιρανό ντε Μπερζεράκ. Πέθανε το 1655.

1864 Ο Κωνσταντίνος Κανάρης αναλαμβάνει κυβερνήτης της Ελλάδας.

1888 Σαν σήμερα Πεθαίνει η λογοτέχνης Λουίζα Μέι Άλκοτ, συγγραφέας των «Μικρών Κυριών».

1894 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», με πρώτο διευθυντή τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη.

1899 Ο Φέλιξ Χόφμαν πατεντάρει την ασπιρίνη.

1928 Γεννιέται ο Κολομβιανός βραβευμένος με Νόμπελ (1982) συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

1932 Παραιτείται η ελληνική Κυβέρνηση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο Βενιζέλος κάνει έκκληση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

1937 Γεννιέται η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα, που πήγε στο Διάστημα στις 16 Ιουνίου 1963.

1964 Σαν σήμερα ο Κωνσταντίνος ο Β’ γίνεται βασιλιάς της Ελλάδας. Τελικά θα είναι και ο τελευταίος.

1994 Σαν σήμεραπεθαίνει στο νοσοκομείο «Μεμόριαλ» της Νέας Υόρκης, η Μελίνα Μερκούρη μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε ηθοποιός παγκόσμιας φήμης, θερμή αγωνίστρια της Δημοκρατίας και υπουργός Πολιτισμού σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, η απριλιανή Χούντα της αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια εξαιτίας της αντιστασιακής της δράσης. Κηδεύτηκε με τιμές πρωθυπουργού ενώ εκατομμύρια λαού την συντρόφεψαν στην τελευταία της κατοικία στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

2014 Σαν σήμερα ξεκίνησε στο Φανάρι η σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και διήρκεσε μέχρι τις 9 Μαρτίου.

ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÕÐÏËÇ--ÓÕÍÁÎÇ ÏÑÈÏÄÏÎÙÍ ÐÁÔÑÉÁÑ×ÅÉÙÍ--ÐÑÙÔÇ ÇÌÅÑÁ ÔÙÍ ÅÑÃÁÓÉÙÍ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/ ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÕÐÏËÇ--ÓÕÍÁÎÇ ÏÑÈÏÄÏÎÙÍ ÐÁÔÑÉÁÑ×ÅÉÙÍ--ÐÑÙÔÇ ÇÌÅÑÁ ÔÙÍ ÅÑÃÁÓÉÙÍ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/ ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÕÐÏËÇ--ÓÕÍÁÎÇ ÏÑÈÏÄÏÎÙÍ ÐÁÔÑÉÁÑ×ÅÉÙÍ--ÐÑÙÔÇ ÇÌÅÑÁ ÔÙÍ ÅÑÃÁÓÉÙÍ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/ ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÕÐÏËÇ--ÏÉÊÏÕÌÅÍÉÊÏ ÐÁÔÑÉÁÑ×ÅÉÏ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÕÐÏËÇ--ÓÕÍÁÎÇ ÏÑÈÏÄÏÎÙÍ ÐÁÔÑÉÁÑ×ÅÉÙÍ---ÏÉÊÏÃÅÍÅÉÁÊÇ ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS