Σαν σήμερα 07 Νοεμβρίου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 07 Νοεμβρίου. Το 2009 Χειροτονήθηκε επίσκοπος ο Ελευσίνος Δωρόθεος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των εν Μελιτινή 33 Μαρτύρων († γ΄αι.): Ιέρωνος, Αθανασίου, Ανικήτου, Βαράχου, Βοστρυκίου, Γιγαντίου, Διοδότου, Δουκιτίου, Δωροθέου, Επιφανίου, Ευγενίου, Ευτυχίου, Ησυχίου, Θεαγένους, Θεμελίου, Θεοδότου, Θεοδούλου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Ιέρωνος, Ιλαρίου, Καλλιμάχου, Καλλινίκου, Καστρικίου, Κλαυδιανού, Λογγίνου, Μαμά, Μαξιμιανού, Νικάνδρου, Νίκωνος, Ξαντίκου, Ουαλερίου καί Ουΐκτωρος. Αθηνοδώρου, Αλεξάνδρου του Θεσσαλονικέως, Αμβροσίου, Αντωνίου. Μελανίππου, Κασσίνης και Αντωνίου. Των εν Αμφιπόλει (Θεσσαλονίκης) μαρτυρησάντων • Αύκτου, Θεσσαλονίκης και Ταυρίωνος. Οσίων Λαζάρου του Γαλησιώτου και Αθηνοδώρου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 07 Νοεμβρίου.

1185 Ο στρατηγός των Βυζαντινών, Αλέξιος Βρανάς, κατατροπώνει τους Νορμανδούς σε μάχη κοντά στον Στρυμώνα και τους αποτρέπει να βαδίσουν κατά της Κωνσταντινούπολης.

1492 Πρώτη καταγεγραμμένη πτώση μετεωρίτη στην Ευρώπη. Πρόκειται για την «Πέτρα των Κεραυνών», όπως αποκαλείται σε μεσαιωνικό χειρόγραφο, στην πόλη Ενεσχάιμ της Αλσατίας.

1665 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αγγλικής εφημερίδας «London Gazette». Είναι το αρχαιότερο σωζόμενο δημοσιογραφικό έντυπο.

1677 Ο Χάλεϊ παρατηρεί από το νησί της Αγίας Ελένης τη διάβαση του πλανήτη Ερμή.

1848 Στις πρώτες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που διεξάγονται την ίδια ημέρα σε όλες τις πολιτείες, νικήτης αναδεικνύεται ο Τζάκαρι Τέιλορ.

1867 Γεννήθηκε η γαλλοπολωνέζα φυσικός, Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί, γνωστότερη ως Μαντάμ Κιουρί,η οποία ανακάλυψε το στοιχείο «ράδιο» και βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής.

1911 Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κλείνει τις ευρισκόμενες στην Τουρκία εκκλησίες, ώσπου να σταματήσουν οι διώξεις κατά των Χριστιανών.

1917 «Οκτωβριανή Επανάσταση». Οι Μπολσεβίκοι του Λένιν καταλαμβάνουν την εξουσία στη Ρωσία. (25/10/1917 με το παλιό ημερολόγιο)

1921 Στην Ιταλία, ο Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει το Εθνικιστικό Φασιστικό Κόμμα (PNF) και κηρύσσει τον εαυτό του «Δούκα» ή ηγέτη του.

1926 Διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα, οι πρώτες με απλή αναλογική και με ψηφοδέλτιο μετά την κατάργηση του σφαιριδίου. Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα (Φιλελεύθερο και Λαϊκό) δε σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

1929 Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

1940 Καταρρέει η (τότε) τρίτη μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο, η γέφυρα Τακόμα στην Ουάσινγκτον, μόλις τέσσερις μήνες μετά την κατασκευή της.

1943 Οι Ναζί καταστρέφουν με φωτιά το μεγαλύτερο μέρος του Καρπενησίου.

1944 Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ για τέταρτη φορά.

1949 Πραγματοποιείται στο Παρίσι η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

1956 Κρίση του Σουέζ: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με 65 ψήφους έναντι 1, ζητεί να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο οι δυνάμεις των εισβολέων (της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ).

Την ίδια μέρα, έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας αποκαλύπτει ότι 2 εκατομμύρια έλληνες δε ξέρουν να βάζουν την υπογραφή τους.

1963 Στο Λέτζεντε της Γερμανίας, 11 ανθρακωρύχοι διασώζονται 14 μέρες μετά την κατάρρευση του ορυχείου. Το γεγονός θα μείνει γνωστό ως το «θαύμα του Λέτζεντ».

1978 Πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά υπόθεση απομόνωσης αποκαλύπτεται στην Ελλάδα, στο χωριό Κωσταλέξι Φθιώτιδας, με θύμα μια 47χρονη, η οποία επί 29 ολόκληρα χρόνια κρατούνταν κλεισμένη από τους γονείς της στο υπόγειο του σπιτιού της.

1983 Στην Τουρκία, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, πρώτο αναδεικνύεται το κόμμα της »Μητέρας Πατρίδας» του Τουργκούτ Οζάλ, λαμβάνοντας το 45,1% των ψήφων και 212 έδρες.

1990 Η Μέρι Ρόμπινσον γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ιρλανδίας.

2000 Διεξάγονται οι πλέον αμφιλεγόμενες εκλογές για πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Μονομαχούν ο Τζορτζ Γ. Μπους (47,9% και 30 πολιτείες) και ο Αλ Γκορ (48,4% και 20 πολιτείες) για λίγες ψήφους. Οι αμερικανοί, όμως, πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου για να μάθουν το όνομα του νέου προέδρου τους. Νικητής, «χρισμένος» από το Ανώτατο Δικαστήριο ο ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους, ο νεώτερος και χαμένος ο δημοκρατικός απερχόμενος αντιπρόεδρος Αλ Γκορ. Η Χίλαρι Κλίντον γίνεται η πρώτη σύζυγος πρώην προέδρου που καταλαμβάνει δημόσιο αξίωμα, καθώς εκλέγεται γερουσιαστής.

2009 Χειροτονήθηκε Επίσκοπος ο Ελευσίνος Δωρόθεος.

TOP NEWS