Σαν σήμερα 08 Ιουνίου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 08 Ιουνίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά την Ανακομιδή λειψάνου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου (†319) και τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Καλλιόπης, Νικάνδρου, Μαρκιανού και Μάρκου.Του αγίου Νεομάρτυρος Θεοφάνους, του εν Κων/πόλει (†1559). Οσίων Αθρέ, Θεοφίλου του Αγιορείτου, [Ναυκρατίου] και Παύλου του ομολογητού.Οσίας Μελανείας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 08 Ιουνίου:

218 Πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Μάρκους Οπέλιους Μάκρινους.

492 Οι Ούννοι, με επικεφαλής των Αττίλα, εισβάλλουν στην Ιταλία.

632 Πεθαίνει ο ιδρυτής της μουσουλμανικής θρησκείας, Μωάμεθ.

793 Ξεκινά η εισβολή των Βίκινγκ στην Βρετανία.

1625 Γεννιέται ο Τζιοβάνι Κασσίνι, Ιταλός αστρονόμος, που παρατήρησε πρώτος τέσσερα από τα φεγγάρια του Κρόνου και ανακάλυψε τη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα, έναν αντικυκλώνα στον πλανήτη Δία.

1777 Ολοκληρώνεται η τείχιση της Αθήνας, που άρχισε στις 20 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς. Αυτό το τείχος έμεινε στην ιστορία ως το τείχος του Χατζή Αλή Χασεκή, από το όνομα του Οθωμανού διοικητή της πόλης, που έδωσε την εντολή για την κατασκευή του, προκειμένου να προστατέψει την Αθήνα από τις επιδρομές ληστών.

1783 Στην Ισλανδία, το ηφαίστειο Λάκι «ξυπνά». Η λάβα, που βγαίνει από το ηφαίστειο για 8 μήνες, σκοτώνει περίπου 9.000 ανθρώπους και οδηγεί σε επτά χρόνια λιμού.

1790 Ιδρύεται το Κολέγιο Κίνγκς, ένα από τα μεγαλύτερα της Σκοτίας.

1795 Πεθαίνει σε ηλικία 10 ετών ο βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος ΙΖ, γιος του Λουδοβίκου ΙΣΤ και της Μαρίας Αντουανέτα.

1810 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Ρόμπερτ Σούμαν.

1821 Σαν σήμερα 150 Τούρκοι και 50 Tσιγγάνες βγαίνουν από την Ακρόπολη για να θερίσουν όσα ώριμα σπαρτά υπάρχουν κοντά. Οι Αθηναίοι ορμούν αμέσως εναντίον τους και τους αναγκάζουν να επιστρέψουν στην Ακρόπολη. Στη μάχη σκοτώνονται 15 Τούρκοι και 20 τσιγγάνες, ενώ πολλοί τραυματίζονται. Σε αντίποινα, οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν οκτώ ομήρους και ρίχνουν τα κεφάλια τους από το βόρειο τείχος.

1824 Στον Καναδά, επιδίδεται το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

1867 Γεννιέται ο Φρανκ Ράιτ, μια από τις μεγαλύτερες μορφές στην αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα.

1869 Ο Ιβ ΜακΓκάφι παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη ηλεκτρική σκούπα.

1896 Η πρώτη κλοπή αυτοκινήτου δηλώνεται στο αστυνομικό τμήμα του Μπρονξ στη Νέα Υόρκη.

1928 Το αεροπλάνο «Ελλάς», τύπου Πρεγκέ, με πλήρωμα τον υπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκο και τον συνταγματάρχη Χρήστο Αδαμίδη, απογειώνεται από το Τατόι για να πραγματοποιήσει το γύρο της Μεσογείου. Θα το επιτύχει 20 μέρες αργότερα, αφού διανύσει απόσταση 12.000 χιλιομέτρων.

1930 Ο Έλληνας πρωτοπαλαιστής Τζιμ Λόντος, έπειτα από περήφανη νίκη, ανακηρύσσεται πρωταθλητής κόσμου.

1932 Κατατίθεται και ψηφίζεται στην ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο περί κοινωνικών ασφαλίσεων κι έτσι μπαίνουν οι βάσεις για την ίδρυση του ΙΚΑ.

1939 Σαν σήμερα στην Ελλάδα, αποφασίζεται η κατάργηση των οκτατάξιων σχολείων και η ίδρυση εξατάξιων γυμνασίων.

1987 Πεθαίνει ο κορυφαίος Έλληνας συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας.

1994 Στις Φιλιππίνες, ένοπλοι Μουσουλμάνοι απαγάγουν και σκοτώνουν 15 Χριστιανούς.

TOP NEWS