Σαν σήμερα 10 Μαρτίου: Όλες οι εορτές και τα πιο σημαντικά γεγονότα

  • Dogma

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 10 Μαρτίου. Το 2012 χειροτονείται Επίσκοπος ο Σαλώνων Ἀντώνιος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Κοδράτου του εν Κορίνθω († 251) και των συν αυτώ Ανεκτού, Διονυσίου, Κρήσκη, Κυπριανού, Παύλου και Μαρκιανού. Νεομάρτυρος Μιχαήλ Μαυροειδή, του εν Αδριανουπόλει (†1490). Οσίας Αναστασίας της πατρικίας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 10 Μαρτίου.

1829 Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται: α) Τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους προς βορρά καθορίζονται από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού. β) Στο νέο κράτος θα περιλαμβάνονται τα νησιά Σποράδες, Κυκλάδες, Σάμος και πιθανόν η Κρήτη, γ) Το καθεστώς του κράτους θα είναι κληρονομική μοναρχία, δ) Ο ετήσιος φόρος υποτέλειας προς τον Σουλτάνο θα ανέρχεται στα 1.500.000 γρόσια.

1846 Σαν σήμερα θεμελιώνεται το Αρσάκειο Μέγαρο στην Αθήνα, σε σχέδια του Λύσανδρου Καυτατζόγλου και δαπάνες του Απόστολου Αρσάκη.

1862 Οι ΗΠΑ εκδίδουν το πρώτο χαρτονόμισμα της χώρας.

1876 Πραγματοποιείται η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, όταν ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, καλεί τον βοηθό του, που βρισκόταν σε παράπλευρο δωμάτιο, μέσω της πρώτης συσκευής μεταφοράς ήχου, που είχε δημιουργήσει τρεις ημέρες πριν.

1905 Ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο αγγλικός στόλος κατευθύνεται προς το νησί.

1970 Σαν σήμερα πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης

1978 Απαγορεύονται στην Ελλάδα οι διαφημίσεις τσιγάρων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

1983 Με διάταξη νόμου, ενοποιούνται σε μια υπηρεσία οι εφορίες και τα δημόσια ταμεία στην Ελλάδα.

1986 Σαν σήμερα ο αρχαιολόγος καθηγητής Μανώλης Ανδρόνικος αναγορεύεται διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

1992 Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 67 ετών, ο λαϊκός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας.

1994 Mε τιμές Πρωθυπουργού κηδεύεται η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

2012 Σαν σήμερα χειροτονείται Επίσκοπος ο Σαλώνων Αντώνιος. (φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης)

 

TOP NEWS