Σαν σήμερα 11 Αυγούστου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 11 Αυγούστου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Εύπλου του διακόνου (†304), Γαΐου, Γαϊανού, Ζήνωνος, Μακαρίου. Μάρκου και Νεοφύτου. Όσιομαρτύρων Βασιλείου και Θεοδώρου των Ρώσων. Νεομαρτύρων Αναστασίου του εξ Ασωμάτου και Δημητρίου εξ Αγιάσου της νήσου Λέσβου καταγόμενων και εν Κασαμπά της Μικράς Ασίας αθλησάντων (†1816). Νήφωνος, πατριάρχου Κων/λεως, του από Θεσ/κης (†1460). Οσίου Πασσαρίωνος. Ανάμνησις του εν Κέρκυρα θαύματος του αγίου Σπυρίδωνος, καθ` ο απηλλάγη η πόλις το 1716 της πολιορκίας των Τούρκων.

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Αυγούστου.

480 π.X.: γίνεται η Ναυμαχία του Αρτεμισίου μεταξύ Περσών και Ελλήνων.

1716 Γεννιέται στην Κέρκυρα ο λόγιος Ευγένιος Βούλγαρης.

1875: Στο Λόγο του Θρόνου που εκφωνεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη βουλή διακηρύσσεται η Αρχή της Δεδηλωμένης. Στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθεται μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της βουλής. Ο λόγος του βασιλιά γράφτηκε από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη.

1920: Λαμβάνει χώρα στη Γενεύη η Α’ Οικουμενική Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Ανατολικών Εκκλησιών.

1928: Ο μετέπειτα «Ταρζάν» Τζόνι Βαϊσμίλερ κερδίζει στο Άμστερνταμ το 2ο του χρυσό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1934: Ανοίγει η ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ, στο ομώνυμο νησί, που βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

1937 Πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας Έντιθ Γουάρτον που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο της «Τα χρόνια της αθωότητας».

1997: Εκτεταμένες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή προκαλεί ξαφνική χαλαζόπτωση, πλήττοντας πολλές κοινότητες του νομού Λαρίσης.

1999: Σημειώνεται ολική έκλειψη ηλίου σε Ευρώπη και Ασία.

2003 Το NATO αναλαμβάνει τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, πραγματοποιώντας την πρώτη του μεγάλη επιχείρηση εκτός Ευρώπης στην 54χρονη ιστορία του.

 

TOP NEWS