Σαν σήμερα 11 Μαρτίου, εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 11 Μαρτίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Σωφρονίου πατριάρχου Ιεροσολύμων (†638), Γεωργίου του Σιναΐτου, Γεωργίου του θαυματουργού και νεοφανούς, Ζαχαρίου. Ιερομάρτυρος Πιονίου πρεσβυτέρου († 250) και των συν αυτώ. Μαρτύρων Θαλλού και Τροφίμου, των εν Λαοδικεία και Σαβίνα. Θεοδώρας της βασιλίσσης Άρτης, της εκ Σερβίων Κοζάνης.

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Μαρτίου.

1302 Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ενώνονται με τα δεσμά του γάμου, σύμφωνα με το Σαίξπηρ.

1822 Κηρύσσεται στη Χίο η επανάσταση. Ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.500 Σαμιώτες και ο Μπουρνιάς με 150 Χιώτες που ήταν στη Σάμο, αποβιβάζονται στη Χίο και πολιορκούν την εντός του φρουρίου τουρκική φρουρά.Είκοσι μέρες αργότερα η Σφαγή της Χίου θα συγκλονίσει τον κόσμο.

1899 Γεννιέται ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος Ε, ο πατέρας της Άννας-Μαρίας, τέως βασίλισσας της Ελλάδας.

1901 Στη Γαλλία, εγκαινιάζεται το μετρό του Παρισιού.

1912 Νικητής των ελληνικών βουλευτικών εκλογών είναι και πάλι ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Κόμμα των Φιλελευθέρων

1923 Σε τραγικό ναυάγιο στο Σαρωνικό, βυθίζεται το ρυμουλκό Αλέξανδρος Ζ, με αποτέλεσμα να πνιγούν περισσότεροι από 150 αξιωματικοί και ναύτες.

1955 Πεθαίνει ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, Σκοτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος, που μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ, ανακάλυψε την πενικιλίνη. Για την επιτυχία του αυτή τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1945.

1958 Πεθαίνει ο δημιουργός των παιγνιδιών Lego, Όλε Κρίστιανσεν, Δανός ξυλουργός και κατασκευαστής παιγνιδιών.

1978 Πεθαίνει η Σοφία Βέμπο, η μεγάλη τραγουδίστρια και ηθοποιός

2004 Στις 7:39 το πρωί, σημειώνονται οι πρώτες εκρήξεις στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης. Ακολουθούν αλλεπάλληλες, σφοδρότατες εκρήξεις στους σταθμούς του Ελ Πόζο και της Σάντα Εουχένια. Η Ισπανία αιμορραγεί. Η ημέρα θα μείνει στην ιστορία ως η «11η Σεπτεμβρίου» της Ευρώπης. 192 άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 1.000 τραυματίζονται. Αμέσως, περισσότερα από 1.000 άτομα συγκεντρώνονται στο κέντρο της Μαδρίτης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν την ισπανική πρωτεύουσα. Την επόμενη ημέρα, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Ισπανοί διαδηλώνουν σιωπηρά. Επίσημη άρνηση της ευθύνης για το μακελειό από την ΕΤΑ, την ώρα που οι υποψίες στρέφονται στην Αλ Κάιντα.

2012 Χειροτονείται Επίσκοπος ο Θαυμακού Ιάκωβος.

×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÈÁÕÌÁÊÏÕ ÉÁÊÙÂÏÕ ÌÐÉÆÁÏÕÑÔÇ ÓÔÏÍ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÉÊÏ ÍÁÏ ÁÈÇÍÙÍ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS