Σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου. Το 2004 έπεσε στο Πόρτο Κουφό το στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων (Ο΄) Απελλού, Λουκά και Κλήμεντος. Μαρτύρων Ιάς, Μηνοδώρας, Μητροδώρας, Νυμφοδώρας (†305-311), Ευδοκίας και Βαρυψαβά. Οσίου Πέτρου επισκόπου Νικαίας. Αγίας Πουλχερίας της παρθένου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου.

1524 Γεννιέται ο Γάλλος λυρικός ποιητής, Πιέρ ντε Ρονσάρ.

1541 Η πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο, καταστρέφεται από ιθαγενείς φυλές.

1609 Ο Χέρνι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

1773 Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκστομεί μία φράση, που έμελλε να μείνει ιστορική: «Υπάρχει καλός πόλεμος και κακή ειρήνη».

1789 Καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.

1851 Πεθαίνει ο Σιλβέστερ Γκράχαμ, που έφτιαξε πρώτος μπισκότα ολικής αλέσεως.

1885 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας, Ν. Χ. Λόρενς. Το πιο γνωστό έργο του είναι «Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι», που προκάλεσε θύελα αντιδράσεων στην κοινωνία της εποχής του.

1895 Εξαφανίζεται το Κύπελλο Αγγλίας από το μαγαζί αθλητικών ειδών του Γουίλιαμ Σίλκοκ στο Μπίρμιγχαμ όπου η διοίκηση της κυπελλούχου Αστον Βίλα είχε αποφασίσει να το εκθέσει. Το Κύπελλο δεν βρίσκεται και η ομάδα αναγκάζεται να πληρώσει το ποσό των 25 λιρών. Μετά από χρόνια ένας φυλακισμένος ο Χάρι Μπάρντζ θα ομολογήσει ότι το είχε κλέψει και το είχε λιώσει για να κατασκευάσει πλαστά νομίσματα. Οι κοσμηματοπώλες Φατορίνι από το Μπράντφορντ θα κατασκευάσουν το σημερινό καινούργιο κύπελλο, που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το 1911.

1938 Γεννιέται η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.

1964 Καθιερώνεται στην εκπαίδευση η δημοτική γλώσσα, επί πρωθυπουργίας Γεώργιου Παπανδρέου.

1966 Πεθαίνει ο Σ.Ε. Γούλμαν, ιδρυτής των αερογραμμών Delta Air Lines.

2001 Με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα παρακολουθεί ζωντανά από την τηλεόραση το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, όταν δύο αεροπλάνα καρφώνονται στους Δίδυμους Πύργους σπέρνοντας το θάνατο σε 3.000 ανθρώπους. Λίγη ώρα αργότερα ένα τρίτο αεροσκάφος πέφτει μέσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Η κυβέρνηση Μπους κηρύσσει τον πόλεμο στην Αλ Κάιντα, που αναλαμβάνει την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης.

2004 Το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου και άλλων 15 ανθρώπων, προκαλεί η πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου «Σινούκ» στο Πόρτο Κουφό, ανοικτά της Σιθωνίας, ενώ πετούσε με προορισμό το Άγιο Όρος. Το δυστύχημα προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κυρίως όσον αφορά στην ύπαρξη ή μη πολιτικών ευθυνών.

φώτο αρχείου: Χρήστος Μπόνης

 

TOP NEWS