Σαν σήμερα 13 Αυγούστου: Οι εορτές και τα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Αυγούστου. Το 1913 γεννιέται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά την Απόδοση της εορτής της θείας Μεταμορφώσεως και τη μνήμη των Αγίων Μάρτυρος Κορωνάτου. Οσίων Δωροθέου και Δοσιθέου, του υποτακτικού αυτού. Σέριδος ηγουμένου εν Γάζη.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 13 Αυγούστου.

3114 π.Χ Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Φλόιντ Λούνσμπερι ξεκινά το ημερολόγιο των Μάγιας.

1422 Σαν σήμερα γεννιέται ο Γουίλιαμ Κάξτον, ο πρώτος Βρετανός τυπογράφος.

1863 Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά, ίσως ο κυριότερος εκφραστής του ρομαντισμού. Μαθήτευσε κοντά στον Ζακ Λουί Νταβίντ αλλά επηρεάσθηκε κυρίως από το Φλαμανδό Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς.

1899 Σαν σήμερα γεννιέται ο Βρετανός σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ.

1907 Το πρώτο ταξί κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

1913 Γεννιέται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος, πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου, που μαζί με τον Γεώργιο Γρίβα ηγήθηκαν του αγώνα της ανεξαρτησίας από τους Άγγλους.

1940 Αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας. Η ναζιστική Λουφτβάφε εξαπολύει σειρά επιθέσεων κατά των βρετανικών βάσεων.

1962 Στο Ανατολικό Βερολίνο, φρουροί χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές της δυτικής πλευράς, που βρίσκονταν στο Τείχος.

2001 Σαν σήμερα ο 16χρονος Βύρων Κοκκαλάνης κατακτά την πρώτη θέση στην κατηγορία νέων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Mistral που διεξάγεται στη Μασσαλία.

2004 Τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 202 εθνικές αποστολές και 11.099 αθλητές παρελαύνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, υπό τους ήχους του DJ Tiesto. Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, ο Πύρρος Δήμας. «Μαγική η γιορτή», παγκόσμια τα εύσημα για τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Δημήτρη Παπαϊωάννου.

TOP NEWS