Σαν σήμερα 13 Ιουλίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Ιουλίου. Το 1965 πεθαίνει ο Φώτης Κόντογλου, αγιογράφος και λογοτέχνης από τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη Σύναξη τον αρχαγγέλου Γαβριήλ. Μάρτυρος Γολινδούχ (Μαρίας) και τη μνήμη των Οσίου Στεφάνου του Σαβαίτου (†794). Οσίων και των εν Κύπρω εν ασκήσει λαμψάντων Ηλιοφώτου, Αμμωνίου, Αυξουθενίου, Ευτυχίου, Ευφημιανού, Παμμεγίστου, Παφνουτίου, Παμφροδίτου, Πήγωνος, Πολεμίου, Σωζομένου, Σωτηρίχου, Φωτίου και Χουλελαίου. Οσίας Σάρρας.

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 13 Ιουλίου:

100 π.χ. Γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Ιούλιος Καίσαρας.

1793 Δολοφονείται από τη Σαρλότ Κορντέ, ο Ζαν Πολ Μαρά, ηγετική μορφή της Γαλλικής Επανάστασης.

1865 Ο Άγγλος ορειβάτης Έντουαρντ Γουίμπερ, είναι ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στην κορυφή Μάτερχορν, στις Άλπεις. Στην κατάβαση, τέσσερις σύντροφοί του χάνουν τη ζωή τους.

1878 Με τη συνθήκη του Βερολίνου, η Σερβία αποκτά την πλήρη ανεξαρτησία της.

1888 Γεννιέται ο Φερνάντιο Πεσόα, από τους σημαντικότερους Πορτογάλους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.

1898 Ο Γουλιέλμος Μαρκόνι πατεντάρει το ραδιόφωνο.

1909 Οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακοινώνουν σχέδιο απόσυρσης των στρατευμάτων τους από την Κρήτη, ωστόσο ειδοποιούν την Οθωμανική Αυτοκρατορία ότι θα προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

1920 Σε συμφωνία καταλήγουν οι συνεννοήσεις Ελλήνων και Τούρκων για την παράδοση της Αδριανούπολης στην Ελλάδα.

1922 Αρχίζει η μεγάλη τουρκική αντεπίθεση στο μέτωπο Αφιόν Καραχισάρ – Εσκί Σεχίρ, που θα καταλήξει στη Μικρασιατική Καταστροφή.

1925 Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία.

1934 Γεννιέται ο Νιγηριανός ποιητής και συγγραφέας Γουόλε Σογίνκα, ο πρώτος Αφρικανός που τιμάται το 1986 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1954 Πεθαίνει σε ηλικία 47 ετών η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο, ταλαιπωρημένη από πολλά προβλήματα υγείας. Η Κάλο επηρεάστηκε από την παράδοση της χώρας της, το ρεαλισμό και το συμβολισμό.

1955 Η Ρουθ Έλις είναι η τελευταία γυναίκα που κρεμάστηκε στη Βρετανία. Η Έλις είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του εραστή της.

1965 Πεθαίνει ο αγιογράφος και λογοτέχνης από τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας Φώτης Κόντογλου. (φώτο)

1997 Στην Κούβα μεταφέρεται η σορός του Τσε Γκεβάρα, όπου και ετάφη.

 

TOP NEWS