Σαν σήμερα 13 Μαΐου: Όλες οι εορτές και τα πιο σημαντικά γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Μαΐου. Σαν σήμερα το 2010 χειροτονούνται Επίσκοποι ο Ιλίου, Ἀχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας και ο Ζακύνθου Διονύσιος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Γλυκερίας (†177) και Λαοδικίου του δεσμοφύλακος. Ιερομάρτυρος Αλεξάνδρου επισκόπου Τιβεριανών. Οσίων Σεργίου του ομολογητού, Παυσικάκου επισκόπου Συνάδων (†ς΄αι.). Ευθυμίου του νέου, κτίτορος της Ιεράς Μονής Ιβήρων και των εν αυτή ασκησάντων Γαβριήλ, Γεωργίου και Ιωάννου. Αγαπίου και Νικηφόρου πρεσβυτέρου της μονής της Εφάψεως.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Μαΐου.

1497 Ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ αφορίζει τον Τζιρολάμο Σαβοναρόλα, Δομινικανό ιερέα και κυβερνήτη της Φλωρεντία, γνωστό για το μένος του κατά της Αναγέννησης.

1568 Στη Μάχη του Λανγκσάιντ, οι δυνάμεις της Μαρίας Στιούαρτ της Σκοτίας χάνουν από συμμαχία Σκοτσέζων Προτεσταντών υπό τον Τζέιμς Στιούαρτ, ετεροθαλή αδελφό της.

1655 Γεννιέται ο Ιννοκέντιος ΙΓ, Πάπας από το 1721 έως το 1724.

1821 σαν σήμερα 13 Μαΐου η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της Πελοποννήσου (οπλαρχηγοί: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Ηλίας Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Μαυρομιχάλης, Δημήτρης Πλαπούτας κ.ά.).

1872 Γεννιέται στην Κέρκυρα ο πεζογράφος Κωνσταντίνος Θεοτόκης, από τους κορυφαίους εκπροσώπους στη χώρα μας του ρεαλιστικού μυθιστορήματος.

1883 Γεννιέται ο Έλληνας γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου (τεστ Παπ).

1884 Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Σάιρους Χολ ΜακΚόρμικ, εφευρέτης της θεριστικής μηχανής.

1888 Η Βραζιλία καταργεί με νόμο τη δουλεία.

1890 σαν σήμερα 13 Μαΐου ο Νίκολα Τέσλα πατεντάρει την ηλεκτρική γεννήτρια.

1912 Ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την πρώτη στρατιωτική πτήση με αεροπλάνο τύπου «Φάρμαν».

1916 Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών ο Σόλομ Αλεχάιν, Ρωσοεβραίος συγγραφέας, ο πρώτο που έγραψε παιδική λογοτεχνία στα γίντις. Το διάσημο μιούζικαλ «Ο βιολιστής στη στέγη» βασίζεται σε ήρωα βιβλίων του, τον Τέβιε.

1918 Παρουσιάζονται τα πρώτα αμερικανικά γραμματόσημα για μεταφορά της αλληλογραφίας αεροπορικώς, κοστίζουν 24 σεντς και απεικονίζουν ένα αεροπλάνο.

1939 σαν σήμερα 13 Μαΐου γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Χάρβει Καϊτέλ, διάσημος για τις ερμηνείες του σε ταινίες όπως το «Ρεζερβουάρ Ντογκς», «Πάλπ Φίκτιον» και «Μαθήματα Πιάνου».

1952 Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κόρινθο.

1981 Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σημειώνεται η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου B από τον Τούρκο «γκρίζο λύκο» Μεχμέτ Αλί Αγκτζά.

1982 Πεθαίνει η Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνωστή και ως «Κυρά της Ρω», επί 40 χρόνια ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου ζούσε.

1996 Το Μπαγκλαντές πλήττεται από καταιγίδες και τυφώνα που αφήνει πίσω του 600 νεκρούς.

2010 σαν σήμερα 13 Μαΐου χειροτονούνται Επίσκοποι ο Ιλίου, Ἀχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας και ο Ζακύνθου Διονύσιος.

×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÉËÉÏÕ-Á×ÁÑÍÙÍ-ÐÅÔÑÏÕÐÏËÅÙÓ ÁÈÇÍÁÃÏÑÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/EUROKINISSI×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÉËÉÏÕ-Á×ÁÑÍÙÍ-ÐÅÔÑÏÕÐÏËÅÙÓ ÁÈÇÍÁÃÏÑÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/EUROKINISSI×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÉËÉÏÕ-Á×ÁÑÍÙÍ-ÐÅÔÑÏÕÐÏËÅÙÓ ÁÈÇÍÁÃÏÑÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/EUROKINISSI

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS