Σαν σήμερα 14 Ιουνίου- Οι εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Ιουνίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Προφήτου Ελισσαίου. Μεθοδίου, πατριάρχου Κων/πόλεως, του ομολογητού (†847). Ιερομάρτυρος Κυρίλλου, επισκόπου Γορτύνης . Νήφωνος του εν Άθω και Ιουλίττας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 14 Ιουνίου:

1671 Γεννιέται στη Βενετία ο Τομάσο Αλμπινόνι, παραγωγικότατος συνθέτης της μουσικής μπαρόκ, ο οποίος έγραψε πάνω από 50 όπερες και έμεινε γνωστός για τα κοντσέρτα του για όμποε. Η μουσική του άσκησε επιρροή και στο έργο του Μπαχ.

1736 Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Σαρλ Ογκουστίν ντε Κουλόμπ στον οποίο η επιστήμη χρωστά τους θεμελιώδεις νόμους της Ηλεκτροστατικής και της Μαγνητοστατικής. Τα πειράματα του οδήγησαν στη διατύπωση του νόμου για τη δύναμη μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων με το αντίστροφο τετράγωνο της αποστάσεως, ο οποίος αργότερα πέρασε στα βιβλία της Φυσικής ως «νόμος του Κουλόμπ». Το 1881 δόθηκε προς τιμήν του το όνομα «Κουλόμπ» στη μονάδα του ηλεκτρικού φορτίου.

1775 Σαν σήμερα το αμερικανικό κογκρέσο υπερψηφίζει την αποδοχή της σημαίας με τα 13 αστέρια και τις 13 ρίγες ως το εθνικό έμβλημα των ΗΠΑ.

1777 Το Κογκρέσο υιοθετεί την αστερόεσσα σαν την επίσημη σημαία των ΗΠΑ.

1789 Ο Βρετανός πλοίαρχος Γουίλιαμ Μπλάι μαζί με άλλους 18 ναύτες, που εκδιώχθηκαν από το πλοίο «Μπάουντι» μετά τη θρυλική ανταρσία, φτάνουν στο Τιμόρ, έχοντας διανύσει 4.000 μίλια με μια μικρή ανοιχτή βάρκα.

1789 Ο πατήρ Ελάιτζα Κρέιγκ αποστάζει ουίσκι από καλαμπόκι. Θα ονομαστεί «Μπέρμπον», επειδή ο ιερωμένος ζούσε στην κομητεία Μπέρμπον του Κεντάκι.

1800 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης νικά τους αυστριακούς στη Μάχη του Μαρένγκο στη Βόρεια Ιταλία και γίνεται κύριος της ιταλικής χερσονήσου. Των Αυστριακών ηγείται ο ελληνικής καταγωγής στρατάρχης Μιχαήλ φον Μελάς.

1811 Γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας Χάριετ Μπίτσερ Στόου, υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας. Μεταξύ των βιβλίων της είναι και «Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά».

1821 Σαν σήμερα επίσημη έναρξη της επανάσταση στην Κρήτη και νίκη των Ελλήνων σε μάχη κοντά στο Λούλο των Χανίων.

1822 Ο Βρετανός Τσαρς Μπαμπαντζ παρουσιάζει τη «Difference Engine», που είχε τη δυνατότητα να υπολογίζει και να εκτυπώνει πίνακες των μαθηματικών συναρτήσεων.

1832 Γεννιέται ο Νικολάους Ότο, ένας από τους εφευρέτες της μηχανής εσωτερικής καύσης.

1834 Ο Ισαάκ Φίσερ ο νεώτερος κατοχυρώνει το γυαλόχαρτο.

1864 Γεννιέται ο Γερμανός νευρολόγος Αλοϊς Αλτσχάιμερ ο οποίος περιέγραψε πρώτος το 1906 τα συμπτώματα της νόσου, που πήρε το όνομα του.

1873 Σαν σήμερα ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας.

1881 Ο Τζον ΜακΤαμανι παίρνει πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας για την «πιανόλα», το μηχανικό πιάνο, που μπορούσε να παίζει μουσική χωρίς πιανίστα.

1883 Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Έντουαρντ Φιτζέραλντ, ο οποίος έμεινε γνωστός για την αγγλική μετάφραση της ποιητικής συλλογής «Ρουμπαγιάτ» του Καγιάμ Ομάρ.

1916 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει επαναστατική κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη.

1928 Γεννιέται στην Αργεντινή ο «επαναστάτης με αιτία» Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

1938 Με το πρώτο τεύχος του Action Comic ο κόσμος γνωρίζει τον Σούπερμαν.

1940 Οι Γερμανοί θέτουν σε λειτουργία το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

1942 Σαν σήμερα η Άννα Φρανκ ξεκινά τη συγγραφή του ημερολογίου της.

1952 Οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν το πρώτο ατομικό υποβρύχιο στον κόσμο.

1962 Το Βατικανό ανακοινώνει ότι, καταργεί τον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων.

1966 Το Βατικανό αποκηρύσσει το Index Librorum Prohibitorum (λίστα απαγορευμένων βιβλίων) που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 1557.

1971 Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αρχίζουν τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου για τον Πόλεμο του Βιετνάμ.

1985 Λίγο μετά την απογείωση του από την Αθήνα ένα αεροσκάφος της TWA καταλαμβάνεται από αεροπειρατές της Χεζμπολάχ.

1992 Σαν σήμερα στις ΗΠΑ, πεθαίνει η τελευταία επιζήσασα από τους ναυαγούς του Τιτανικού, Μάρτζορι Ρομπ, σε ηλικία 103 ετών.

 

TOP NEWS