Σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά την Ύψωση τον τιμίου και ζωοποιού Σταυρού και τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Βαλεριανού του νηπίου, Θεοκλέους και Πάπα. Οσιομάρτυρος Μακαρίου του εν Θεσσαλονίκη (†1527)• Αγίας Πλακίλλης. Μνήμη της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου εν Τρούλλω (680).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου.

81 Ύστερα από τον θάνατο του Τίτου ο Δομητιανός γίνεται αυτοκράτορας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

326 Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ τον Σταυρό του μαρτυρίου.

786 Ο Χαρούν Αλ Ρασίντ της δυναστείας των Αβασιδών γίνεται Χαλίφης της Βαγδάτης μετά το θάνατο του πατέρα του Χαντί.

1321 Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών στη Ραβένα της Ιταλίας ο Δάντης Αλιγκιέρι, Ιταλός ποιητής, ηθικός φιλόσοφος, πολιτικός θεωρητικός και συγγραφέας της «Θείας Κωμωδίας».

1741 Ο Γερμανός συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, έπειτα από 23 ημέρες ακατάπαυστης δουλειάς, ολοκληρώνει τον «Μεσσία», το κορυφαίο ορατόριο του.

1752 Η Βρετανία περνά από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήδη από το 1582. Η μετάβαση αυτή απαιτεί ένα «χρονικό άλμα». Έτσι τα ημερολόγια εκείνη την ήμερα «πήδηξαν» από τις 2 Σεπτεμβρίου, στις 14 Σεπτεμβρίου.

1769 Γεννιέται ο Γερμανός φυσιοδίφης και εξερευνητής Αλεξάντερ Φον Χούμπολτ.

1812 Ο στρατός του Ναπολέοντα μπαίνει στην Μόσχα. Η πολυπόθητη νίκη του Γάλλου στρατάρχη είναι πικρή. Οι εξαντλημένοι στρατιώτες βρίσκουν μια πόλη έρημη από κατοίκους και χωρίς τρόφιμα, η οποία μάλιστα τυλίγεται στις φλόγες τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Τις φωτιές έβαλαν οι ίδιοι οι Ρώσοι αφήνοντας το γαλλικό στρατό στο έλεος του σκληρού ρωσικού χειμώνα.

1813 Ιδρύεται στην Οδησσό, την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, από τους Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ, η «Φιλική Εταιρεία».

1878 Γεννιέται ο Ίων Δραγούμης, διπλωμάτης και συγγραφέας

1935 Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της για επέκταση του σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά.

1960 Πεθαίνει ο Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, συγγραφέας. («Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν»)

1980 Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

1999 Λίγο πριν προσγειωθεί στο Βουκουρέστι αεροσκάφος που μεταφέρει την ελληνική αποστολή του υπουργείο εξωτερικών πέφτει σε κενό αέρος. Σκοτώνεται ο υπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιός του και τέσσερα ακόμα άτομα.

2009 Πεθαίνει χτυπημένος από τον καρκίνο ο ηθοποιός Πάτρικ Σουέιζι.

TOP NEWS