Σαν σήμερα 15 Αυγούστου: Οι εορτές και τα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 15 Αυγούστου.

Μεγάλη εορτή σήμερα για την Ορθοδοξία. Της Παναγίας, ήτοι Μνήμη της σεβάσμιας μεταστάσεως της υπερευλογημένης ενδόξου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 15 Αυγούστου.

1057 Kατά τη μάχη του Λουμφάναν, ο Μάλκομ Κάνμορ σκοτώνει τον βασιλιά της Σκοτίας Μάκβεθ. Δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα, ο Μάκβεθ είχε σκοτώσει τον βασιλιά Ντάνκαν, πατέρα του Μάλκομ.

1096 Σαν σήμερα Ξεκινά η Α Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων.

1118 Πεθαίνει ο Αλέξιος Κομνηνός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1261 Σαν σήμερα ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος εισέρχεται στη Βασιλεύουσα και αποκαθίσταται στο βυζαντινό θρόνο μετά την εκδίωξη των Λατίνων κατακτητών.

1517 Γίνεται η πρώτη επίσημη επαφή Ευρώπης-Κίνας, όταν πορτογαλικά οπλοφόρα πλοία φτάνουν στην εκβολή του ποταμού Περλ και ο επικεφαλής Φερνάο Πίρες ντε Αντράδε συναντά Κινέζους αξιωματούχους.

1519 Σαν σήμερα ιδρύεται η Πόλη του Παναμά.

1534 Ιδρύεται στο Παρίσι από τον Ιγνάτιο Λογιόλα το θρησκευτικό Τάγμα των Ιησουϊτών.

1858 Θεμελιώνεται το νέο Βουλευτήριο (Παλαιά Βουλή), που θα ανεγερθεί σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ.

1903 Ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ παραχωρεί 2 εκ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια για να ιδρύσει σχολή δημοσιογραφίας.

1907 Σαν σήμερα πεθαίνει ένας από τους μεγαλύτερους βιολονίστες όλων των εποχών, ο Σλοβάκος Γιόσεφ Γιοαχίμ.

1909 Ξεσπά η επανάσταση στου Γουδή, που οργάνωσε ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος». Τη διακυβέρνηση της χώρας καλείται να αναλάβει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1940 Γεγονός συγκλονιστικό σκιάζει τη γιορτή της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, όταν το καταδρομικό του ελληνικού πολεμικού ναυτικού «Έλλη» τορπιλίζεται απ’ τους Ιταλούς.

1999 Πεθαίνει ο Βρετανός αρχιτέκτονας και ντιζάινερ σερ Χιού Κάσον.

2007 Σαν σήμερα σεισμός μεγέθους 8 ρίχτερ στον Ειρηνικό καταστρέφει νησιά και περιοχές του Περού. Σκοτώνονται 514 άτομα και 1090 τραυματίζονται.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης (Η εικόνα της Μεγάλης Παναγίας Θηβών. Αγιογραφία του Ευαγγελιστή Λουκά)

TOP NEWS