Σαν σήμερα 15 Ιουνίου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 15 Ιουνίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Προφήτου Αμώς. Αποστόλων (Ο΄) Αχαϊκού, Στεφανά και Φουρτουνάτου, των εν Κορίνθω συνεργών των Αποστόλων.Μαρτύρων Δουλά και Νερσή. Οσίων Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος (†430), Μονίκης της μητρός αυτού, Ιερωνύμου (†420) και Ορτισίου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 15 Ιουνίου:763 π.Χ. οι Ασσύριοι καταγράφουν έκλειψη ηλίου.1215 Η πρώτη εμβρυακή μορφή διακήρυξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ιωάννης ο Ακτήμων υπογράφει τη Magna Carta, το μεγάλο χάρτη για τις αγγλικές ελευθερίες, με την οποία παραχωρεί μέρος των εξουσιών του στους ευγενείς. Περιλαμβάνει 63 άρθρα, που θεσπίζουν τους κανόνες της λειτουργίας του αγγλικού πολιτεύματος.

1300 Ο Δάντης ανακηρύσσεται ως ένας από τους έξι άρχοντες της Φλωρεντίας. Οι πολιτικές του μεταρρυθμίσεις οδήγησαν στην εξορία του από την γενέτειρά του.

1330 Γεννιέται ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Εδουάρδος, στρατιωτικός αρχηγός στον Εκατονταετή Πόλεμο. Εξαιτίας της τρομερής του εκστρατείας οι Γάλλοι τον ονόμασαν «Μαύρο Πρίγκιπα».

1383 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Ιωάννης 6ος Καντακουζηνός, αυτοκράτωρ του Βυζαντίου.

1389 Ολοκληρώνεται η Μάχη του Κοσόβου. Η Τουρκία ηττάται από τους Σέρβους.

1667 σαν σήμερα 15 Ιουνίου Πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση αίματος, από πρόβατο σ ένα 15χρονο αγόρι (350 ml). Τη μετάγγιση κάνει ο Ζαν Μπατίστ Ντενίς, γιατρός του Λουδοβίκου ΙΔ. Το αγόρι μετά από λίγο πεθαίνει και ο Μπατίστ κατηγορείται για φόνο.

1752 Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και ο γιος του εκτελούν, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, το διάσημο πείραμα τους με τον χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύοντας την ορθότητα της θεωρίας του Φραγκλίνου, πως ο κεραυνός είναι ηλεκτρισμός.

1844 Ο Τσαρλς Γκουντγίαρ κατοχυρώνει την ευρεσιτεχνία του για τα ομώνυμα ελαστικά αυτοκινήτου.

1878 σαν σήμερα 15 Ιουνίου Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί.

1885 Πεθαίνει ο Φρειδερίκος Γ, Αυτοκράτορας της Γερμανίας και Βασιλιάς της Πρωσίας.

1900 Φωτίζονται με φωταέριο οι αθηναϊκοί δρόμοι Σταδίου, Ερμού, Αιόλου και Φιλελλήλων.

1902 Γεννιέται ο Έρικ Έρικσον, Αμερικανός ψυχίατρος, που συνέβαλε στην ψυχολογία με τις μελέτες του για την ανάπτυξη του παιδιού και την κρίση ταυτότητας.

1921 Νέο πολεμικό συμβούλιο πραγματοποιείται στη Σμύρνη υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Γούναρη.

1952 σαν σήμερα 15 Ιουνίου δημοσιεύεται στις ΗΠΑ το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ».

1985 Σαν σήμερα η αεροπειρατεία, που σημειώθηκε την προηγούμενη μέρα σε αεροσκάφος Μπόινγκ 727 της TWA, λίγα λεπτά αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, συνεχίζεται. Μεταξύ των ομήρων είναι και 16 Έλληνες, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου τραγουδιστή Ντέμη Ρούσου. Οι αεροπειρατές, ριζοσπάστες Σιΐτες, μέλη του «Ισλαμικού Ιερού Πολέμου», οδήγησαν το αεροσκάφος αρχικά στη Βηρυτό, μετά στο Αλγέρι και από εκεί πάλι στη Βηρυτό, απειλώντας να το ανατινάξουν αν δεν απελευθερώνονταν όλοι οι Σιίτες Μουσουλμάνοι, που κρατούνται στο Ισραήλ. Η αεροπειρατεία έληξε μετά από 17 ημέρες, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

1994 Πεθαίνει ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.

2001 σαν σήμερα 15 Ιουνίου πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών η ηθοποιός Μαρία Φωκά.

TOP NEWS