Σαν σήμερα 15 Μαΐου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 15 Μαΐου. Σαν σήμερα το 2015 υπήρξαν σφοδρές επιθέσεις από στελέχη της Κυβέρνησης για την μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στον ιερό ναό Αγίου Σάββα του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Παχωμίου του Μεγάλου (†358), Αχιλλίου επισκόπου Λαρίσης (†δ΄αι.), Ανδρέου ερημίτου (†ιδ΄αι.) του εν Καλάνα (Βάλτου). Ησαΐου επισκόπου, Δημητρίου δουκός της Μόσχας, Ησαΐου σπηλαιώτου, των θαυματουργών και Πανηγυρίου του εν Κύπρω.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 15 Μαΐου.

392 Ο Θεοδόσιος Α’ ο Μέγας αναγορεύεται σε μόνο αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1048 Γεννιέται ο Πέρσης ποιητής Ομάρ Χαγιάμ.

1567 Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκοτίας, κάνει τον τρίτο της γάμο με τον Τζέιμς Χέπμπουρν, τέταρτο δούκα του Μπόθγουελ, ο οποίος είχε δικαστεί και αθωωθεί για το φόνο του πρώην συζύγου της βασίλισσας.

1618 Ο Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τον νόμο της αρμονίας.

1773 Γεννιέται ο πρίγκιπας Φον Μέτερνιχ, Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης, που κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από το 1814 έως το 1848. Δια της Ιεράς Συμμαχίας, της οποίας υπήρξε εμπνευστής, αντιτάχθηκε στην Ελληνική Επανάσταση.

1786 σαν σήμερα 15 Μαΐου Γεννιέται ο Δημήτριος Πλαπούτας, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, στρατηγός και πολιτικός μετά την ανεξαρτησία.

1795 Ο Ναπολέοντας μπαίνει θριαμβευτής στο Μιλάνο.

1844 Ο Στούαρτ Πέρι από τη Νέα Υόρκη πατεντάρει την βενζινοκίνητη μηχανή.

1856 Γεννιέται ο Φρανκ Μπάουμ, συγγραφέας του έργου «Ο μάγος του Οζ».

1859 σαν σήμερα 15 Μαΐου Γεννιέται ο φυσικός Πιέρ Κιουρί. Το 1903 βραβεύεται με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής από κοινού με τη σύζυγο του Μαρί.

1902 Ο Αμερικανός Λίμαν Γκίλμορ γίνεται το πρώτο άτομο, που κατασκευάζει και καταφέρνει να πετάξει αεροπλάνο, που κινείται με ενέργεια. Πρόκειται για ένα ανεμοπλάνο με ατμομηχανή.

1911 Παραδίδεται στην Ελλάδα το νέο θωρηκτό Αβέρωφ.

1915 Γεννιέται ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Σάμιουελσον, που το 1970 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας.

1919 Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στις Κυδωνιές της Μ. Ασίας.

1928 Κάνει το ντεμπούτο του ο Μίκυ Μάους, το διάσημο ποντίκι της Ντίσνεϊ, μαζί με τη… μνηστή του Μίνι.

1931 σαν σήμερα 15 Μαΐου Αρχίζει η αναδιοργάνωση του λιμανιού του Πειραιά και η ρύθμιση διαφόρων εργατικών ζητημάτων.

1952 Ιδρύεται η Οδοντιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά τις αντιρρήσεις των καθηγητών της Ιατρικής.

2010 Πεθαίνει ο Τζον Σέφερντ – Μπάρον, σκωτσέζος μηχανικός, εφευρέτης του ΑΤΜ.

2015 σαν σήμερα 15 Μαΐου στον ιερό ναό Αγίου Σάββα του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, είχαν μεταφερθεί τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκονταν στην Ελλάδα από την Ιταλία, για να προσκυνήσουν όσοι ασθενείς επιθυμούσαν. Γεγονός που είχε προκαλέσει ποικίλες και ανεξήγητες αντιδράσεις από στελέχη της Κυβέρνησης.

? ?? ??M???C???QS ??????? C????S--?U???ýU//EUROKINISSI? ?? ??M???C???QS ??????? C????S--?U???ýU//EUROKINISSI? ?? ??M???C???QS ??????? C????S--?U???ýU//EUROKINISSI

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS