Σαν σήμερα 16 Απριλίου: Οι εορτές και τα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Απριλίου. Το 2014 παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, ενώ το 2016 ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πατριάρχης και ο Πάπας επισκέφθηκαν τον καταυλισμό των προσφύγων στην Μόρια Λέσβου και έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης προς κάθε κατεύθυνση.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων: Φήλικος επισκόπου και Ιανουαρίου πρεσβυτέρου. Μαρτύρων Σεπτεμίνου και Φουρτουνάτου. Μάρτυρος Λεωνίδη του εν Νέα Επιδαύρω Ναυπλίας και του υπ` αυτόν πνευματικού χορού: Βασιλίσσης, Γαλήνης, Θεοδώρας, Καλλίδος, Νίκης, Νουνεχίας, Χαρίσσης και Ειρήνης (†258). Μάρτυρος Θεοδότης και των θυγατέρων αυτής Αγάπης, Ειρήνης και Χιονιάς. Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Βουρλιώτου (†1772). Οσιομάρτυρος Χριστόφορου του εν Ανδριανουπόλει (†1818).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Απριλίου:

1705…. Ο Ισαάκ Νεύτων χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Άννα.

1810…. Αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν τη Λευκάδα, που τελούσε υπό γαλλική κυριαρχία.

1834…. Αρχίζει η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.

1861…. σαν σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Αβραάμ Λίνκολν, απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές με τις Νότιες Πολιτείες της Συνομοσπονδίας, που είχαν επαναστατήσει. Αρχή του αμερικανικού εμφυλίου.

1895…. Εκλογές στην Ελλάδα με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί της πολιτικής.

1917…. Ο Βλαντιμίρ Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη από την εξορία.

1919…. Ο Μαχάτμα Γκάντι κηρύσσει την 16η Απριλίου ημέρα προσευχής και νηστείας στη μνήμη των Ινδών διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν από τους Βρετανούς, στη σφαγή του Αμριτσάρ. Με αυτήν την κίνηση, ο Γκάντι, εμμέσως πλην σαφώς εκφράζει την αντίδραση του στην κυβέρνηση της Βρετανίας.

1945…. σαν σήμερα Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Νυρεμβέργη.

1964…. Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το παρθενικό τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους.

1970…. Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει την κυβέρνηση της χούντας γιατί παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

2001…. σαν σήμερα στην Ελλάδα, θεσμοθετείται το δικαίωμα στην εξέταση του DNA, γεγονός, που επιτρέπει στους ήδη καταδικασθέντες να προχωρούν στην εξέταση για να πετύχουν αναθεώρηση των ποινών τους και ενδεχόμενη αθώωση.

2002…. Ο ΠΑΟ εγκαινιάζει στην Παιανία το πρώτο μουσείο ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας.

2014… Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου.

16042014_ioan_2

2016… σαν σήμερα την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, ο οποίος «παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, ανταποκρίθηκε με γενναιοδωρία στην κρίση», εξέφρασαν σε κοινή τους διακήρυξη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πατριάρχης και ο Πάπας επισκέφθηκαν τον καταυλισμό των προσφύγων στην Μόρια Λέσβου και έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης προς κάθε κατεύθυνση.

????--V?????? ?C???--?ó?? cJO?U--?U???ýU//????---V?????? ?C??? ??????ô?o-?U???ýU????--V?????? ?C???--?ó?? cJO?U--?U???ýU//

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Σαν σήμερα το 1844 γεννήθηκε ο γάλλος συγγραφέας, Ανατόλ Φρανς, το 1889 ο άγγλος ηθοποιός, που άφησε εποχή ως Σαρλό, Τσάρλι Τσάπλιν και το 1921 ο βρετανός ηθοποιός, Πίτερ Ουστίνοφ. Την ίδια μέρα το 1828 πέθανε ο ισπανός ζωγράφος, Φρανσίσκο Γκόγια, το 1991ο Ντέιβιντ Λιν, βρετανός σκηνοθέτης που διακρίθηκε για τις επικές ταινίες του (Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι», «Λόρενς της Αραβίας», «Πέρασμα στην Ινδία») και το 1996 ο εφοπλιστής, Σταύρος Νιάρχος.

TOP NEWS