Σαν σήμερα 16 Μαΐου: Όλες οι εορτές και τα πιο σημαντικά γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Μαΐου. Σαν σήμερα το 2014 εκοιμήθη σε ηλικία 61 ετών ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιερομαρτύρων Αύδα και Αυδιησού των επισκόπων και των συν αυτοίς. Αλεξάνδρου πατριάρχου Ιεροσολύμων και μάρτυρος. Μαρτύρων Βαχθισόη, Ισαακίου και Συμεώνος, Παπυλίνου και Πέτρου του εν Βλαχερναίς. Οσίων Θεοδώρου του ηγιασμένου (†368), Νικολάου Α` πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Γεωργίου αρχιεπισκόπου Μυτιλήνης του ομολογητού και Νεαδίου επισκόπου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Μαΐου.

1204 Ο Βαλεαρδουίνος της Φλάνδρας στέφεται αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1527 Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά από την εξουσία την οικογένεια των Μεδίκων και αποκαθιστούν η Δημοκρατία

1678 Γεννιέται ο Ανδρέας Σίλμπερμαν κατασκευαστής του εκκλησιαστικού οργάνου. Πρόκειται για ένα είδος μουσικού οργάνου με πλήκτρα, το οποίο ωστόσο διαφέρει από το πιάνο και το αρμόνιο, μιας και οι ήχοι που παράγει δεν προέρχονται από τη δαχτυλική επίκρουση αλλά από τη δόνηση των χορδών.

1770 Η 14χρονη Μαρία Αντουανέτα παντρεύεται τον 15χρονο Λουδοβίκο Αύγουστο, ο οποίος στη συνέχεια στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας.

1822 σαν σήμερα 16 Μαΐου οι Τούρκοι κυριεύουν το Σούλι.

1862 Ο Τσαρλς Ζοζέφ Ετιέν Λενουάρ παρουσιάζει το πρώτο πειραματικό αυτοκίνητο.

1881 Σαν σήμερα κυκλοφορεί το πρώτο ηλεκτροκινούμενο τραμ.

1920 Στη Ρώμη, ο πάπας Βενέδικτος ανακηρύσσει Αγία την Ιωάννα της Λορένης (Ζαν ντ Αρκ).

1926 Πεθαίνει ο τελευταίος Οθωμανός Σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ.

1940 Καναδοί και Αμερικανοί αρχίζουν την κατασκευή γέφυρας στο Νιαγάρα. Η γέφυρα κατασκευάζεται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές.

1941 σαν σήμερα 16 Μαΐου Καταργείται το οικογενειακό δελτίο τροφίμων και καθιερώνεται ατομικό νέου τύπου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το γάλα μοιράζεται στο εξής μόνο σε ασθενείς και παιδιά.

1948 Γεννιέται η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη.

1975 Η 35χρονη Γιαπωνέζα Γιούνκο Ταμπέι γίνεται η πρώτη γυναίκα που κατακτά το Έβερεστ.

1996 Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοινώνει ότι αποκαταστάθηκαν πλήρως οι σχέσεις του με το Πατριαρχείο Μόσχας και ότι, εξομαλύνθηκαν οι διαφορές για το θέμα της Εσθονίας.

2004 Στην υψηλότερη κορφή του κόσμου, στο Έβερεστ, κυματίζουν η Γαλανόλευκη και η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρώτη ομάδα της εθνικής αποστολής Ελλάς-Έβερεστ 2004, πατά στην κορφή του ψηλότερου βουνού και τοποθετεί τις δύο σημαίες, για να στείλει το μήνυμα του «ευ αγωνίζεσθε» στα πέρατα του κόσμου. Πρώτος φτάνει στην κορυφή, στα 8.848 μέτρα, ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, μετά από συνεχή αναρρίχηση 9,5 ωρών. Ακολουθούν ο Αντώνης Αντωνόπουλος, ο Μιχάλης Στύλλας, ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος και ο Παύλος Τσιαντός, οι οποίοι εκπλήρωσαν την αποστολή τους μετά από δύο μήνες προσπάθειας.

2010 σαν σήμερα 16 Μαΐου χειροτονείται Επίσκοπος ο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης.

2014 σαν σήμερα 16 Μαΐου εκοιμήθη σε ηλικία 61 ετών ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος. Ο μακαριστός Μητροπολίτης γεννήθηκε το 1953 στην Νήσο Ιωαννίνων. Απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος το 1979. Διατέλεσε Εφημέριος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Εξελέγη Μητροπολίτης Ελασσώνος το 1995.

ÇÌÅÑÉÄÁ ÔÇÓ ÉÅÑÁÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÓÔÇÍ ÌÏÍÇ ÐÅÍÔÅËÇÓ ÃÉÁ ÔÏ ÅÑÃÏ ÔÏÕ ÐÁÔÑÉÁÑ×Ç ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÕÐÏËÅÙÓ ÖÙÔÉÏ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/EUROKINISSIÌÏÓ×Á---3çÌÅÑÁ ÔÇÓ ÅÐÉÓÇÌÇÓ ÐÅÑÉÏÄÅÉÁÓ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ ÓÔÏ ÐÁÔÑÉÁÑ×ÅÉÏ ÌÏÓ×ÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSIÁÃÉÁ ÐÅÔÑÏÕÐÏËÇ--5ç ÌÅÑÁ ÔÇÓ ÐÅÑÉÏÄÅÉÁÓ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ ÓÔÏ ÐÁÔÑÉÁÑ×ÅÉÏ ÌÏÓ×ÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

φωτογραφίες αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS